5 načina prehrane koji će poboljšati vaše zdravlje

by | 14 listopada, 2014

Postoji više različitih načina prehrane koji vam uz redovitu fizičku aktivnost mogu donijeti odlične rezultate! Mi vam donosimo 5 najboljih!

prehrana1

Moderni nutricionisti nude sve više ideja u vezi s prehranom koje vam mogu itekako pomoći da poboljšate svoje zdravlje. Svaku od njih treba prilagoditi svom tijelu i onome što mu najviše odgovara, ali rijetko koji od ponuđenih prijedloga može vam osigurati idealne rezultate bez vježbanja i boravka na svježem zraku.
Imajući to na umu, odabrali smo za vas 5 načina prehrane uz koje biste mogli profitirati na zdravstvenom polju.

Bezglutenska dijeta
Ovo je vjerojatno najmodernija dijeta u posljednje vrijeme. Čini se kako svi krive gluten za svoje loše fizičko stanje, ali iako to kod nekih i je slučaj, pričekajte malo s donošenjem odluke o izbacivanju apsolutno svih glutenskih proizvoda i aktivnom zagovaranju ovog načina prehrane.

Prehrana bez glutena podrazumijeva isključivanje proteina glutena, koji je dio žitarica poput pšenice, ječma i raži. Oni koji se pridržavaju ovakve dijete moraju otkloniti iz prehrane kruh, brašno, slatkiše, tjesteninu, pomfrit i druge namirnice – sve što sadrži zabranjeni sastojak.

Prehrana isključivo organskim namirnicama

Filozofija ljubitelja organske prehrane je da proizvodnja takvih namirnica mora biti ostvarena uz regulirano korištenje prirodnih resursa, podržavanje svjetske ekološke ravnoteže i očuvanje biološke raznolikosti. Prelazak na organske proizvode obećava duži životni vijek, dobro zdravlje i, osim toga, zaštitu okoline. Jedina prepreka konzumiranja isključivo organske hrane je slabo tržište, ali to se polako mijenja, shodno tendencijama i povećanoj potražnji.

Superhrana
Koncept superhrane se pojavio u posljednje vrijeme i skoro odmah postao hit diljem svijeta. Superhrana su proizvodi koji donose tijelu veliku korist i pozitivno utječu na nekoliko aspekata zdravlja, poput usporavanja procesa starenja, jačanja imunološkog sustava, detoksifikacije, stabiliziranja krvnog tlaka, te poboljšavanja kvalitete sna.

Najpopularnija superhrana su borovnice, kinoa, kelj, bobice, acai, chia sjemenke i kokosovo ulje. Unatoč činjenici da u današnjem svijetu, sa svim pesticidima, aditivima i namirnicama koje mijenjaju određenu, mnogi vjeruju da je pojam “superhrana” samo marketinški trik, uključivanje ovih proizvoda u prehranu ne može štetiti.

Paleo dijeta
Paleo dijeta ili, kako je nazivaju, dijeta pećinskog čovjeka – moderan je način prehrane koji uključuje u prehranu iste stvari koje su ljudi jeli u doba paleolitika. Ova dijeta temelji se na filozofiji da je ljudsko tijelo najbolje prilagođeno hrani koja postoji u prirodi već više od 2,5 milijuna godina, a unatoč evoluciji, ljudski metabolizam se s vremenom nije značajno mijenjao.

Vjeruje se da takva prehrana sprječava mnoge bolesti, poput dijabetisa ili raka, i produžava životni vijek. Međutim, treba imati na umu da su namirnice poput mesa, ribe, orašastih plodova, povrća i bobičastog voća, koje se smiju koristiti pri paleo dijeti, radikalno drugačije sada nego što su bile tada.

Cijeđeni sokovi
Ljubitelji svježih sokova tvrde da u jednoj čaši soka osoba može dobiti istu količinu hranjivih sastojaka kao da je pojela 3-4 komada povrća ili voća. Juicing predstavlja način prehrane u kojoj su neki obroci zamijenjeni ili dopunjeni svježim sokovima. U tom slučaju sok može biti od bilo koje mješavine voća i povrća, a uz svježe sokove tijelo samo brže luči toksine, ubrzava se metabolizam i dolazi do pozitivnog učinka na kožu, kosu i nokte.

Izvor: elle.rs