5 načina na koje si možete pomoći ako osjećate zavist u prijateljstvu

by | 23 studenoga, 2020

U svijetu koji nam neprestano gura određene tipove ljepote, koji nam direktno i indirektno govori što je prava sreća, dobra i uspješna karijera te ispravan način života, posve je normalno osjećati zavist i ljubomoru.

Prije nego što se proglasite lošom osobom zato što ste doživjeli trenutak ljubomore prema osobama koje poznajte ili volite, morate znati da se to događa svima. Ono što vas može učiniti lošom osobom je to da prepoznajete vlastitu zavist, no umjesto rješavanja problema, odabirete ne učiniti ništa ili se ponašati ružno prema osobi kojoj zavidite.

Načini na koje se možete riješiti zavisti

Zavist se može javiti u trenucima tuđe sreće. Primjerice, netko vama blizak dobio je dijete ili novi posao koji ste vi priželjkivali godinama. Umjesto da se veselite s tom osobom, vi duboko u sebi osjetite zavist. Ako vam je poznat taj scenarij i ako se zbog istog osjećate loše, morate znati da vas zavist ne čini lošim prijateljem. No to možete postati ako zbog zavisti odlučite biti grubi, namjerno povrjeđivati tu blisku osobu ili ignorirati. Ako ne znate što učiniti u trenutku zavisti, u nastavku ćete pronaći nekoliko smjernica koje će vam pomoći.

Priznajte si što osjećate

Zavist je jedna od gorih emocija koja sa sobom nerijetko vuče i osjećaj srama. No kako biste riješili svoj problem, prvo si morate priznati da ga imate. Ignoriranjem i poricanjem vlastitih osjećaja dovodimo se u još goru situaciju te činimo problem većim. Nakon što si priznate da imate problem sa zavišću, budite nježni prema sebi i nemojte se kažnjavati. Postoji razlog zbog kojeg osjećate to što osjećate.

Zapitajte se zašto to osjećate

Ako osjećate zavist prema prijateljici koja je trudna, a sami se godinama borite s neplodnošću, vaša je reakcija posve prirodna. Bez obzira na to što je predmet zavisti, bila to karijera, ljubavni status ili vijest o trudnoći, postoji razlog zbog kojeg zavidite. Stručnjaci kažu kako je zavist u većini slučajeva problem koji imamo sami sa sobom, a ne s osobom kojoj zavidimo. Stoga, ako nekome zavidite zbog posla, zapitajte se je li to zato što sami radite posao koji ne volite. Odgovor na to pitanje donijet će vam olakšanje.

Ne trebate si dopustiti ružne reakcije

Ako ste si priznali zavist te pronašli razlog zbog kojeg zavidite, nemojte dopustiti emocijama da vas preplave te da reagirate na ružan način. Mnogi ljudi koji zavide često se koriste pasivnom agresijom koja može ugroziti prijateljstvo. Ako osjećate zavist prema nekoj bliskoj osobi, bilo bi dobro udaljiti se, razmisliti o svojim emocijama te reagirati nakon što se emocije stišaju.

Sjetite se koliko vam ta osoba znači

U trenucima u kojima želite reći ili napraviti nešto ružno, sjetite se koliko vam osoba kojoj zavidite znači. Nemojte zbog osobnih frustracija uništiti dugogodišnje prijateljstvo. Sjetite se koliko lijepih trenutaka imate iza sebe i razmišljajte o svim lijepim stvarima koje ste učinili za tu osobu te ona za vas.

Izbacite to iz sebe

Nekim je ljudima dovoljno priznati sebi samima vlastite osjećaje, no neki to ipak trebaju izbaciti iz sebe. Velika je vjerojatnost da nećete imati snage reći osobi kojoj zavidite kako se osjećate. No uvijek se možete obratiti svom partneru ili nekoj drugoj bliskoj osobi. Ako vam je i to teško, zapamtite da se uvijek možete obratiti stručnoj osobi.

Foto: Priscilla Du Preez/Unsplash