5 manje poznatih mjesta koje trebate posjetiti u okolici Varaždina

by | 31 svibnja, 2024

U povijesnoj “ogrlici” srednjoeuropskih gradova Varaždin se danas svome gostu otkriva kao rijetki urbani biser – grad sklada i prisnosti, grad koji svoj specifični urbani identitet pokazuje ne samo postojanom ljepotom stare barokne arhitekture nego i toplinom svojih ljupkih trgova, ulica i parkova, a nadasve bogatstvom sačuvanih muzejskih zbirki.

Tako je Varaždin i do našeg vremena sačuvao neka od bitnih obilježja “hrvatskog Beča”, kao grad baroka, glazbe i cvijeća – ugodno odmorište svojim posjetiteljima. No nije Varaždin jedini koji ima nešto za ponuditi. U svojoj okolici on čuva bisere koje ćemo vam rado predstaviti. Ako ste u potrazi za vikend-izletom, nastavite čitati.

Manje poznata mjesta u okolici Varaždina

Mlin na Muri u Žabniku

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Matija Mackovic (@colors_of_matto_)

Na najsjevernijoj točki Republike Hrvatske, kraj malog naselja Žabnik, rijeka Mura okreće impresivno kolo drvenog riječnog mlina, jedinog plovećeg riječnog mlina u Hrvatskoj. Žubor vode i škripa kamenog žrvnja vraćaju posjetitelje u davnu 1902. godinu kad je prvi put samljeveno brašno na tom plutajućem “starcu”. Mlinarenje na Muri bilo je izrazito razvijeno početkom 20. stoljeća (tada je, na samo četrdesetak kilometara bilo smješteno čak 90 mlinova) iako prvi podaci o mlinovima na ovom području sežu u daleku prošlost. Oko mlina, u idiličnom prirodnom ambijentu uređen je i “Mlinarov poučni put”. Uz šetnju kroz nedirnutu prirodu u dužini od 3 km, ovaj poučni put nudi i mnoštvo zanimljivih podataka o prirodnoj i tradicijskoj baštini prostora značajnog krajobraza rijeke Mure. Tu je i riječna skela, plovilo koje s jedne na drugu riječnu obalu prevozi ljude i vozila, a bez motora, jedara ili vesala.

Mađerkin breg u Robadju

Pogled u punom krugu seže do susjednih zemalja, a njedra se pune svježinom. Horizont je to koji se gleda okom, pamti srcem. Na 341. metru nadmorske visine smjestio se Mađerkin breg, samo tri i pol metra niže od Mohokosa koji je najviša točka Međimurja. Pogled seže na četiri države – Austriju, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku. Vidi se Zagorje te se za vedrog vremena može vidjeti i Sljeme. Ime je dobio po Emiliji Krauthaker, poznatijoj kao „Mađerka“. Emilija je rođena 1889. godine na praznik sv. Marije Magdalene, 22. srpnja, u Budimpešti. Simbolično, Općina i Župa Štrigova 22. srpnja slave svoj dan.

Lepoglava

Lepoglava je, osim najpoznatijeg zatvora, kolijevka hrvatske znanosti, umjetnosti i kulture koju su stvarali pavlini. Smještena u pitoresknom zagorskom pejsažu, gradić je prvog hrvatskog sveučilišta. Njezine posebnosti i prepoznatljivosti očituju se u ljepoti i čaroliji čudesne lepoglavske čipke, baroknim freskama. Posjetite ekokuću da biste vidjeli kako su nekoć živjeli naši stari iz ovog kraja.

Gaveznica – Kameni vrh

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Nepoznata Hrvatska (@nepoznata_hrvatska)

Kada ste već u Lepoglavi, obavezno svratite do jedinog “vulkana” u Hrvatskoj. Gaveznica-Kameni vrh brdo je izgrađeno od stijena andezita, vulkanske breče i tufa te predstavlja trag vulkanske aktivnosti u geološkoj prošlosti Hrvatskog Zagorja. Nekadašnji brežuljak Kameni vrh (373 m) danas je golema rupa napuštenog kamenoloma Gaveznica, koja izgledom podsjeća na grotlo nekadašnjeg vulkana koji se ovdje nalazio. Zaštićeno područje ”Gaveznica – Kameni vrh” jedino je poznato nalazište poludragog kamenja u Republici Hrvatskoj (”Lepoglavski ahat”) i jedini sačuvani fosilni vulkan. Područje nema značaja za komercijalnu eksploataciju ahata, već predstavlja znanstvenu, obrazovnu i turističku znamenitost. Na samom vrhu nekadašnjeg brda pronađeni su ostaci pretpovijesnog naselja kasnobrončanog doba.

Izletište Lužec kod Novog Marofa

Izletište Lužec, svojevrsni je park prirode, područje koje obiluje izvorima pitke vode, jezercima i izgrađenim šetnicama. Okruženo je šumom i prirodnim hladom, a nalazi se na području grada Novog Marofa u selu Oštrice. Opremljeno je izletničkom infrastrukturom, klupama za odmor, stolovima, roštiljem. U obližnjoj šumi nalazi se i biciklistička staza za sve fanove adrenalinske brdske vožnje, a za one željne timskih sportova postoji i uređeno travnato nogometno igralište te igralište za odbojku na pijesku.

Foto: Unsplash