5 jednostavnih stvari koje možete činiti svaki dan kako biste poboljšali zdravlje

by | 8 travnja, 2021

Životne navike koje poboljšavaju našu kvalitetu života te koje blagotvorno utječu na naše zdravlje najčešće nisu komplicirane niti teške za činiti.

Često se u trenucima boli te nemoći koja dolazi kada smo bolesni i kad nam je oslabljen imunitet zapitamo zašto nismo jeli više voća i povrća, zašto nam je bilo teško napraviti limunadu te je popiti uz doručak ili zašto nismo izbacili nezdrave namirnice i slično. Iako zahtijevaju vrlo mali dio našeg slobodnog vremena, zdrave navike vrlo često stavljamo na posljednje mjesto, a neke od njih gotovo i zaboravljamo svrstati u kategoriju takvih navika. U nastavku vam donosimo pet jednostavnih stvari koje možete činiti svakog dana kako biste bili zdraviji iznutra i izvana.

Krećite se 15 do 30 minuta u danu

Tjelovježba ne mora značiti odlazak na trening na koji ćete sveukupno potrošiti barem sat i pol vremena ili vježbanje uz online program. Ako nemate vremena svakoga dana odlaziti na treninge ili treninge odrađivati u svom domu, svedite kretanje na 15 do 30 minuta dnevno. Plešite u dnevnom boravku, otiđite u šetnju, vozite se biciklom ili odaberite neku drugu aktivnost, no činite to baš svaki dan.

Naspavajte se

Odgađanje odlaska na počinak navika je koju imaju mnogi odrasli i zaposleni ljudi. No san je upravo ono što je potrebno kako bi radni dan bio uspješan. Društvene mreže, uživanje u omiljenim serijama i filmovima te bilo koji drugi razlozi zbog kojih otkidate od vlastitog sna mogu vas dovesti do kroničnog stresa te raznih bolesti. (Pročitajte: Odgađanje spavanja fenomen je od kojeg nesvjesno pati sve više ljudi, naučite kako ga se riješiti)

Pijte više vode

Pijenje više količine vode jedan je od najjednostavnijih i najboljih načina na koje ćete poboljšati vlastito zdravlje. No, nažalost, mnogi ljudi daju prednost sokovima, kavi te zaslađenim voćnim čajevima. Umjesto tih napitaka, pijte vodu, a ako vam je teško riješiti se takvih navika, uz svaku čašu soka popijte i čašu vode.

Ubacite voće i (lisnato) povrće u jutarnji smoothie

Često zaboravljate pojesti voće ili dodati zeleno lisnato povrće uz svoj obrok? Napravite to odmah ujutro za vrijeme doručka tako što ćete ih dodati u smoothie. Na taj ćete način brzo i jednostavno pripremiti zdrav obrok i još brže ga konzumirati.

Isplanirajte obrok(e)

Planiranje obroka odlična je stvar pomoću koje ćete uštedjeti vrijeme, a često i novac. Planirati obroke možete navečer za dan koji slijedi ili odabrati jedan dan u tjednu kako biste isplanirali nekoliko obroka za idućih nekoliko dana.

Foto: Jan Sedivy/Unsplash