5 filmova za proljetna poslijepodneva koji slave život i sve njegove ljepote

by | 10 travnja, 2021

Proljeće sa sobom uvijek donosi poletnost i želju za velikim životnim promjenama. Vrijeme buđenja prirode s lakoćom i gotovo prirodno u nama budi energiju koju smo gomilali tijekom zime.

Zato nas ne treba čuditi što se u to vrijeme okrećemo nešto veselijoj i vedrijoj glazbi, drugačijim i aktivnijim druženjima te, isto tako, filmovima i serijama koje će nas nadahnuti i sjetiti koliko je život čudesan i lijep. Takvim se filmovima okrećemo i u trenucima kada smo tromi i kada se ne možemo pokrenuti. U nastavku vam donosimo pet filmova koji će vas nadahnuti i pokrenuti bez obzira na to jeste li već postali vedriji, ili vam te proljetne vedrine fali.

Beginners

Film Beginners prekrasna je priča koja dokazuje kako nikad nije kasno krenuti onim putem kojim ste oduvijek htjeli ići. Oliver, 38-godišnji grafički dizajner, odvest će vas na petogodišnji put sastavljen od niza međusobno povezanih trenutaka koji su se zbili u periodu od pet godina. Prije pet godina najprije mu je umrla majka, nakon čega je njegov otac priznao da je homoseksualac te se upustio u zajednički život i otvorenu vezu s puno mlađim čovjekom. Kada sazna da mu otac boluje od raka, Oliver se odlučuje zbližiti s njim i saznati sve o njegovom novom životu. Sve to ga dovodi do upoznavanja predivne francuske glumice s kojom odlučuje započeti vezu. Ova prekrasna priča prepuna je scena koje slave život, a podsjetit će vas da kroz vlastitu životnu avanturu trebate činiti one stvari od kojih vam srce brže kuca.

Charlie Bartlett

Svjetska kinematografija prepuna je mladih teen likova koji su nas o životu često učili puno više nego odrasle osobe u našoj okolini. Charlie Bartlett jedan je takav lik. Charlie živi u golemoj kući s depresivnom majkom i bori se s vlastitim demonima i ADHD-om. Otac mu je u zatvoru zbog pronevjere poreza, što dodatno otežava cijelu njegovu priču. Nakon što ga izbace iz nekoliko privatnih škola, Charlie je primoran ići u običnu državnu školu, u kojoj započinje pravu avanturu prodavanjem lijekova za živce i savjetovanjem svojih školskih kolega na seansama koje drži u školskom WC-u. Charlie će vas kroz svoju i priču likova s kojima se sreće naučiti da život počinje tek onda kada otpustite kočnice i kada prestanete živjeti u vlastitoj zoni komfora.

Life as a House

Kad George sazna da umire od raka, odlučuje svoje posljednje dane provesti kraj mora te sagraditi kuću na ostacima kuće koju mu je ostavio pokojni otac. Jedina želja koju ima je da tu kuću sagradi sa svojim sinom Samom, koji odbija pridružiti mu se. No George ne odustaje od svog nauma te zajedno s bivšom ženom Samu daje do znanja da mora poći. Sam u početku odbija surađivati, a kada ostane bez novca i načina na koji do istog može doći, jedini izvor zarade leži u pomaganju izgradnje kuće. Sam i George se ubrzo počinju zbližavati, a u njihovom druženju i zajedničkom radu krije se niz životnih lekcija iz kojih ćete izvući mnogo toga.

Across the Universe

Neke je filmove jednostavno nemoguće opisati, a visoko na ljestvici takvih filmova nalazi se mjuzikl Across the Universe. Nazvan po istoimenoj pjesmi grupe The Beatles, film je popraćen pjesmama grupe koja se savršeno uklapa u priču o ljubavi, revoluciji i borbi protiv rata u Vijetnamu. Jude i Lucy, glavni likovi ovog šarenog i živopisnog filma, provest će vas kroz nevjerojatnu priču i podsjetiti vas da se za ljubav i slobodu u životu uvijek morate i trebate boriti.

Yes Man

Carl radi u banci, iza sebe ima svjež razvod, a ispred sebe dosadan život i užasno negativan pogled na svijet. Kad jednog dana, na nagovor bivšeg kolege, ode na motivacijski seminar, njegov se život mijenja iz korijena. Ova romantična komedija na lak i zabavan način pokazuje koliko život može biti drukčiji ako promijenimo perspektivu. Iako na trenutke predvidiv, briljantni Jim Carrey i genijalna Zooey Deschanel film su učinili klasikom kojem se u teškim i sivim trenucima uvijek rado vratimo. Yes Man pokazat će vam da je kroz život doista moguće ići drukčije.

Screenshot: YouTube