4 pravilna načina brige o bolnim nogama kad puno trčite ili hodate

by | 25 svibnja, 2021
hodanje, trčanje

O dobrobitima trčanja i hodanja puno smo pisali, međutim, znate li da aktivno i češće hodanje i trčanje može donijeti jedan novi problem? To je problem bolnih nogu.

Kerry Dixon (The Athlete Method) ističe da je ova bol posljedica pretjerane uporabe nogu – kao i kod bilo kojeg drugog dijela tijela, kad se mišići i tkivo počnu koristiti više nego što su navikli, to može uzrokovati bol. To se posebno odnosi na noge koje imaju puno živčanih završetaka i nakon duge šetnje ili trčanja može biti bolno stati na njih. Ova bolest poznata je kao “Plantarni fasciitis” koja se očituje kao bolnost donjeg dijela petne kosti i jedna je od najčešćih ozljeda početnika. (Pročitajte: Kako spriječiti najčešća bolna stanja stopala? Donosimo odgovore fizioterapeuta)

Jednostavnim koracima spriječite bol u nogama

Ojačajte mišiće stopala
Prevencija je uvijek bolja nego liječenje, pa pokušajte vježbu podizanja pete, stopala i samih nogu dok primjerice, gledate seriju. Također, pokušajte nožnim prstima uhvatiti ručnik ili neku drugu stvar kako biste ojačali mišiće. Neka vam to bude svojevrsno istezanje koje će vam pružiti veću izdržljivost i snagu.

Kupujte kvalitetnu obuću
Noge su jedna stvar na kojoj ne biste smjeli štedjeti, a možda i razmisliti o ulošcima za duge šetnje ili trčanje. Pazite na udobnost i kvalitetu, stopalo i noge će vam biti zahvalne.

“Zakotrljajte” stopala
Preporučuje se uzeti lopticu za masažu ili tenisku lopticu i lagano je kotrljati po stopalima – prema naprijed, natrag i u stranu. To popušta napetost mišića u nogama i stopalu te istovremeno pruža vježbu za opuštanje nogu i cijelog tijela.

Odmarajte se
Najvažnije je slušati svoje tijelo i ponašati se prema nogama i stopalima kao prema bilo kojem drugom dijelu tijela. Ako vas stopala bole, znači da ste premoreni i da i vama i njima treba odmor.

FOTO: WDnet/iStock/Getty Images Plus via Getty Images