3 zabavna i korisna načina na koja ćete raščistiti um od teških misli i briga

by | 22 ožujka, 2021

Svi se ponekad nađemo u labirintu vlastitih misli. No iako svjesni da neprestano vraćanje i ponavljanje misli nije dobro niti zdravo, teško se istih oslobađamo.

U takvim je trenucima najbolje “resetirati” um te ga raščistiti od nagomilanih misli, briga te stresa koji vremenom postaju sve teži za procesuirati. Posljedice toga su zaboravljanje bitnih stvari te poteškoće prilikom obavljanja raznih kognitivnih zadataka. Kako bi se stvorio prostor za normalno funkcioniranje, potrebno je otpustiti sve misli i raspetljati labirint. No mnogim je ljudima upravo to najveći problem, a razgovor s prijateljima, šetnja ili meditacija nisu načini koji ih mogu dovesti do unutrašnjeg mira. Ako se i sami mučite s tim problemom, u nastavku vam donosimo tri drukčija načina na koja ćete se osloboditi negativnih misli.

3 načina na koja ćete raščistiti um od teških misli i briga

Maštanje

Maštanje je odličan način na koji možete resetirati um i osloboditi ga od bespotrebnih misli. Stručnjaci kažu kako umjereno maštanje o pozitivnim i lijepim stvarima donosi pozitivne promjene u život. Znanstveno istraživanje iz 2011. godine pokazalo je da maštanje donosi veću produktivnost, bolje rezultate i mir u živote individualaca. Ta maštanja ne trebaju biti nerealna jer morate biti svjesni da nitko ne zna što nam donosi budućnost. Ako se poželite maknuti od crnih misli, strahova i nagomilanog stresa, maštajte o budućnosti u kojoj ćete zamisliti svoj uspjeh te druge pozitivne stvari koje želite vidjeti u svom životu.

Glazba

Velik broj ljudi uživa u glazbi, no užitak nije jedina stvar koju glazba može donijeti u vaš život. Ona pomaže kod otpuštanja stresa, podizanja raspoloženja, poboljšanja koncentracije i pamćenja, motiviranja za učenje te potiče neuroplastičnost mozga. U trenucima velikog stresa pokušajte se smiriti i opustiti glazbom. Ako omiljenoj glazbi dodate i ples, zasigurno ćete doprinijeti otpuštanju teških misli.

Pisanje

Kad je vaš um zaokupljen teškim mislima, nije uvijek lako te misli promotriti kako biste utvrdili što ih uzrokuje. Istraživanja su pokazala da vođenje dnevnika i redovno zapisivanje vlastitih misli pomaže u smanjenju negativnosti, stresa te drugog mentalnog “otpada”. Isto tako, zapisivanjem te ponovnim čitanjem svega onoga što vas je mučilo lakše ćete doći do uzroka tih misli te ćete postati svjesniji vlastitog ponašanja. Ako tek počinjete s ovom praksom, držite se sljedećih pravila:

  • Budite redovni – pišite svaki dan barem 15 minuta. Najbolje bi bilo prije spavanja.
  • Pustite riječi da teku – nemojte se ustručavati pisati sve što vam padne na pamet.
  • Osvrnite se na zapisano – nemojte preskakati čitanje onoga što ste zapisali jer tako možete pratiti vlastiti napredak.

Foto: Alina Vilchenko/Pexels