3 glavna razloga zbog kojih se osobe upuštaju u seksualne odnose s bivšim ljubavima

by | 13 siječnja, 2021
seks s bivšim ljubavima

Kada parovi odluče okončati vezu, taj kraj vrlo rijetko označava rastanak bez emocija i osjećaja gubitka.

Bez obzira na to je li jedna strana potencirala prekid ili je odluka o prekidu donesena jednoglasno i sporazumno – emocije su i dalje tu te je potrebno vremena da se sve slegne. Isto tako, parovi koji su bili u dugim vezama često ostaju u kontaktu, a nekada je dio toga i povremeni seks. No jeste li se ikada pitali tko se upušta u odnose s bivšim partnerima i iz kojeg se razloga to uopće događa. Nedavno objavljena istraživanja donijela su odgovore na ta pitanja, a u njima je sudjelovalo 212 studenata čija je prosječna dob iznosila 21. godinu. Svi sudionici su osobe koje su nekada u životu imale seksualne odnose s bivšim djevojkama i dečkima dva tjedna unutar prekida te veze koja je, isto tako, bila duga veza.

3 razloga zbog kojih ljudi imaju seksualne odnose s bivšim partnerima

Tijekom ispitivanja postavljen im je niz pitanja koja su se ticala posljednjeg seksualnog odnosa koji su imali s bivšim partnerom ili bivšom partnericom te niz pitanja o tome bi li se htjeli upustiti u odnose s osobom s kojom su prekinuli. Generalno gledano, muškarci su bili otvoreniji kada je u pitanju razgovor o seksu nakon prekida. No nije postojala razlika između muškaraca i žena kada je u pitanju priznavanje emocija koje još uvijek imaju za bivše partnere ili partnerice.

Isto tako, pokazalo se da žene u većoj mjeri žale za učinjenim nakon što se upuste u seksualne odnose s osobama s kojima su prekinule. Drugi dio istraživanja bilo je uključeno 92. osobe, a njihov je zadatak bio napisati razloge zbog kojih su se upuštali u spolne odnose s bivšim ljubavima. Treći dio istraživanja izvodio se online, a u isti je bilo uključeno 585 osoba, kojima je ponuđeno 52 razloga napisanih u prethodnom dijelu istraživanja. Nakon što su završena sva tri dijela, istraživači su došli do zaključka da se upuštanje u seksualne odnose mogu svesti na tri glavna razloga. (Pročitajte: Postoje 2 tipa žena sa smanjenom željom za seksom, a ovo ih povezuje)

  • Želja za održavanjem kontakta

Ovaj se razlog odnosi na emocionalne elemente seksa nakon prekida, kao što su voljenje ili zaljubljenost i nakon prekida te usamljenost te nedostajanje partnera.

  • Užitak

Ovaj se razlog odnosi na fizičke i hedonističke elemente, a oni su želja za užitkom, zabavom, zadovoljavanje potreba te seks s osobom s kojom se razumijete i s kojom vam je ugodno.

  • Pomiješani osjećaji

Ovaj se razlog tiče nejasnih emocija te pokušavanja dostizanja do odgovora kroz upuštanje u seksualni odnos. Isto tako, osobe koje imaju pomiješane osjećaje često na ovaj način pokušavaju preboljeti bivšu ljubav ili povratiti samopouzdanje, osjećati se bolje ili manje stresno. (Pročitajte: 5 stvari koje prema ginekolozima žene trebaju znati o seksu)

Ono što treba naglasiti jest da ovo istraživanje ne odgovara na pitanje je li seks nakon prekida dobra stvar te koliko je čest među ljudima. Isto tako, u ovom istraživanju postojali su odgovori koji se ne mogu svrstati u ova tri glavna razloga, poput pijanih odluka te seksa kao načina za izricanje posljednjeg pozdrava. Seks nakon prekida je doista kompleksna tema i fenomen koji se može istražiti iz više uglova. Ono što morate znati jest da se ne trebate upuštati u seks s bivšim partnerom ili partnericom ako se neprestano nadate pomirenju, a od druge strane ne dobivate ništa više od onog fizičkog.

Foto: wevibe/Unsplash