3 brza i ukusna recepta za hladne ljetne juhe

by | 15 srpnja, 2020

U vrijeme visokih temperatura i tipičnih ljetnih vrućina u konstantnoj smo potrazi za hladnim jelima i napitcima, zbog čega je hladna ljetna juha idealan ljetni obrok.

Ako još uvijek do sada niste probali osvježavajuće hladne i mlake juhe koje se pripremaju vrlo brzo, sada je idealno vrijeme da to napravite. Čak i nutricionisti u ovo vrijeme kada smo svi skloniji dehidraciji preporučuju laganu hranu bogatu vodom kao što su povrtne juhe koje su lako probavljive i visoko nutritivne. U nastavku vam donosimo tri recepta za lagane ljetne juhe koje morate probati.

Juha od krastavaca

Sastojci:
800 g krastavaca
400 ml jogurta
500 ml vode
povrtna kocka
2 češnja češnjaka
2 žlice narezanog mladog luka (može i vlasac)
žličica nasjeckanih listova korijandera ili peršina

Priprema:
U kipuću vodu stavite povrtnu kocku, pa kuhajte pet minuta. U električnu sjeckalicu stavite narezane krastavce, jogurt, pola količine juhe od kocke i zgnječeni češnjak. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu gustu tekućinu. Umiješajte ostatak juhe. Pospite narezanim lukom i korijanderom i ohladite. Juhu možete poslužiti na sobnoj temperaturi ili dobro rashlađenu.

Gazpacho juha

Sastojci:
4 srednje velike rajčice
2 velika krastavca
2 glavice crvenog luka
3 srednje velike paprike
sol
papar
maslinovo ulje
malo aceto balsamica
šalica vode
svježi origano/bosiljak/peršin

Priprema:

Povrće očistite i nasjeckajte na najsitnije komade. Pazite da vam se pritom na dasci za rezanje ne iscijedi sav sok od rajčica jer vam treba za konzistenciju juhe. Na kraju sve zalijte šalicom vode. Povrće začinite šećerom, soli, svježe mljevenim paprom, maslinovim uljem i dodajte nekoliko kapi aceto balsamica. Pustite da odstoji u hladnjaku kako bi se sastojci povezali i u međuvremenu skuhajte jaja. Moraju biti tvrdo kuhana kako se ne bi izlila u juhu. Servirajte hladno s kuhanim jajima i prepečenim kruhom. Španjolci vole jesti gazpacho uz prepečeni krumpir koji nalikuje na čips s malo maslinovog ulja, soli, papra i ružmarina. Ako vam se ne da gubiti vrijeme na prženje krumpira, prepecite ostatke starog kruha i poškropite ga maslinovim uljem i češnjakom.

Minestrone juha

Sastojci:
50 g maslaca
50 g pancete ili nedimljene slanine ili šunku (ili npr. 2 šnite pršuta), narezano na kockice
3 srednje velika crvena luka, tanko narezanog na polukrugove
4 srednje velike mrkve, narezane na kockice
2 stabljike zelenog celera (ono sto raste iznad korijena)
350 g krumpira, narezanog na kockice
150 g crvenog graha, prethodno namočenog preko noći ili 400 g graha iz konzerve (cannellini grah)
2 srednje velike tikvice, narezane na kockice
125 g mahuna, narezanih na kockice
125 g graška
200 g kelja, kineskog ili običnog zelja, narezati
1,5-1,7 l temeljca od mesa ili povrća
200 g svježih rajčica, oguljene kože ili 1 konzerva oguljenih rajčica
sol i svježe mljeveni papar
175 g riže, srednje dugog zrna
40 g svježe ribanog parmezan sira

Priprema:
Otopiti maslac u većem loncu, dovoljno velikom da u njega stanu svi sastojci. Dodati slaninu i luk i dinstati dok ne omekšaju. Dodati mrkvu i celer i nakon 2-3 minute, umiješati svježi grah (ako kuhate sa svježim). Nakon 2-3 minute, umiješati tikvice, mahune i grašak. Nakon 5 minuta dodati zelje i krumpir ako ga koristite. Kuhati još oko 5 minuta, miješajući cijelo vrijeme. Dodati temeljac, rajčicu i sol i papar. Poklopiti i kuhati na vrlo slaboj vatri oko 2-3 sata. Dodati rižu, dobro promiješati i dodati grah iz konzerve (ako ste koristili ovaj umjesto svježeg). Kad je riža kuhala oko 10-12 minuta, umiješati parmezan, provjeriti okus juhe i, ako je potrebno, dodati začine.

Foto: Unsplash