Vrijeme je da ga počnete jesti: avokado uvelike smanjuje rizik od jedne bolesti
Velika studija pokazala je da avokado može smanjiti rizik od dijabetesa kod žena. Avokado je popularan izbor za užinu zbog svoje kremaste tekst...
Leća je riznica dobrog zdravlja, a vrlo se jednostavno priprema, a mahunarka je koja se koristi još od prapovijesti, a sigurno se sjećate variva od leće koje su pripremale vaše bake.
Leća je odlična zamjena za crveno meso. Kada se pomiješa, primjerice, s rižom ili mahunarkama taj obrok sadrži sve hranjive tvari potrebne organizmu. Ona ne sadrži kolesterol, ima jako malo masti, a puno topljivih i netopljivih vlakana koji pomažu u reguliranju šećera u krvi, snižavanju kolesterola, a također potiču probavu. Bogata je vitaminima i mineralima, uključujući i željezo. Leću je najbolje malo prokuhati i ostaviti u hladnjaku, i koristiti za salate, juhe, variva i slično. Vrlo je zasitna pa tako može spriječiti glad i prekomjerno konzumiranje nekih drugih namirnica. Također, je namirnica koja se sporo razgrađuje, pa neće uzrokovati nagle osjećaje gladi. U nastavku vam donosimo 3 najdraža recepta s lećom kao glavnom namirnicom.
SALATA OD LEĆE
Sastojci:
150 crvene leće
1 glavica luka
3 žlice sitno sjeckanog peršina
3 žlice maslinovog ulja
2 žlice octa
1 žličica senfa
1 žlica javorovog sirupa
2 paprike
Sol, papar
Priprema:
Leću skuhajte u posoljenoj vodi. Luk i papriku nasjeckajte na sitno, pa sve zajedno ubacite u veću zdjelu. Peršin nasjeckajte na sitno. U manjoj posudici pomiješajte ocat, javorov sirup, maslinovo ulje, senf, sol i papar. Dobro pomiješajte. Kruh tostirajte i poslužite uz salatu.
NAMAZ OD LEĆE I PIVA
Sastojci:
150 g crvene leće
500 ml piva
1 kuhani žumanjak
2 žlice maslaca
1 češanj češnjaka
žlica sušenih rajčica
žličica senfa
2 žlice ajvara
žličica mljevene paprike s aromom dima
žlica svježeg lista peršina
žlica aceto balsamica u kremi
prstohvat mljevenog čilija
mljeveni šareni papar
sol
Priprema:
Leću kuhamo u 500 ml piva, dok pivo ne ispari. Nakon što se leća skuhala i ohladila, prebacimo ju u blender. Leći dodamo sve ostale sastojke i usitnimo u blenderu kako bismo dobili kompaktnu smjesu. Namaz ohladimo prije posluživanja.
CRVENI UMAK OD TJESTENINE S LEĆOM
Sastojci:
10 žlica crvene leće
3 žlice maslinovog ulja
Pola glavice luka
1 crvena paprika
¼ žličice češnjaka u prahu
1 šalica umaka od rajčice
Malo origana
Slatka mljevena paprika
Malo papra
Malo Curryja
Priprema:
Skuhajte leću u vodi i ocijedite pa prebacite u drugu posudu i zgnječite, dodajte ulje i popržite oko 5 minuta. Dodajte nasjeckani luk, nasjeckanu svježu crvenu papriku i češnjak u prahu pa nastavite pržiti još 5 minuta. Dodajte malo vode, promiješajte i na kraju dodajte umak od rajčice, papriku u prahu, curry te posolite i popaprite i kuhajte još desetak minuta. Umjesto crvene leće možete upotrijebiti i druge vrste leće, ali onda prilagodite vrijeme kuhanja tj. dodavanja ostalih sastojaka i pazite da se ostali sastojci ne raskuhaju.
Foto: Ralph Ravi Kayden/ Unsplash