
Što će se dogoditi vašem organizmu ako jutarnju kavu zamijenite shotom od đumbira?
Voda s limunom, zeleni čaj, matcha - u wellness svijetu, puno je raznih preporuka koje se tiču najboljih napitaka za dobar početak dana. Jedan od t...
Kelj je jedna od onih namirnica koju kroz djetinjstvo većinom upoznajemo kroz variva i često nam nije omiljen, no što smo stariji, sve nas više privlači domaća hrana koju smo navikli jesti kao djeca.
Iako ovdje nećemo o tradicionalnim pripremama kelja, ovo je namirnica s kojom doista možete raditi svašta uz malo mašte i kreativnosti. Kelj u sebi sadrži više željeza nego junetina i više kalcija nego mlijeko i lakše se apsorbira u organizmu od mliječnih proizvoda. Osim toga, snažno djeluje protuupalno i antioksidativno. Kelj ima 45 različitih flavonoida koji mogu spriječiti upale u organizmu, i pomoći kod bolesti kao što su artritis, bolesti srca i neke autoimmune bolesti. No, ako imate problema s usporednim radom štitnjače, ograničite konzumaciju kelja i obavezno ga jedite samo kuhanog. U nastavku pročitajte naših pet nama najdražih recepata od kelja.
Sastojci:
½ šalice prženih oraha, grubo nasjeckanih, podijeljeni
4 žlice maslinovog ulja, podijeljeno
1 srednje velika glavica crvenog luka, sitno nasjeckana
1 šalica Arborio riže
3 šalice sitno nasjeckanog, obarenog kelja (uklonite deblje stabljike)
sol i svježe mljeveni crni papar
½ šalice suhog bijelog vina
2 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca, ili vode
1 mali češanj češnjaka
1 šaka svježeg lišća peršina
2 žlice maslaca
2 žlice parmezana, naribanog
Priprema:
Zagrijte 2 žlice ulja u većoj posudi, dodajte luk i popržite ga. Umiješajte rižu; začinite s malo soli. Pirjajte miješajući dok riža ne postane staklena, oko 5 minuta. Dodajte vino i pirjajte dok ono ne ispari, oko 3 minute. Dodajte 2 šalice temeljca. Kada temeljac zavri, dobro promiješajte i kuhajte dok se tekućina ne apsorbira, no riža još nije posve kuhana i još je škrobna u sredini oko 12-ak minuta – prema kraju miješajte kako ne bi zagorjelo. Dok se riža kuha, u multipraktiku sameljite češnjak, polovicu prženih oraha, peršin, polovicu kelja, preostale 2 žlice ulja, malo soli i papra i ¼ šalice hladne vode – sameljite sve u gusti pesto. U lonac s rižom dodajte još ¾ čaše jako vruće vode i kuhajte rižu stalno je miješajući dok se ne skuha – ali je još uvijek al dente, a umak kremast – oko 3 minute. Maknite s plamena, i u rižu umiješajte pesto, maslac, tri četvrtine parmezana i preostali kelj. Po potrebi dodajte još malo vode i dodajte soli i papra, ako želite. Poslužite posipano ostatkom oraha i parmezana.
Sastojci:
2 do 3 češnja češnjaka
3 šalice nasjeckanog i obarenog kelja
¾ šalice pinjola ili prženih oraha ili pekan oraha
2 žlice limunovog soka
¾ čajne žličice morske soli
¼ čajna žličica mljevenog papra
sitno nasjeckana suha ljuta crvena papričica (po želji)
¼ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
? šalice ribanog parmezana
tjestenina – najbolji su linguini
1 šalica vode od kuhanja tjestenine
Priprema:
Napravite pesto: U multipraktiku sameljite češnjak, kelj, pinjole ili orahe (meni su draži orasi), sok od limuna, sol i papar. Dok pasirate pesto, istovremeno dolijevajte i ulje. Sve sameljite dok ne postane kremasta gusta masa. Na kraju dodajte limun, sol i papar po ukusu. (Možete pesto dodatno razrijediti i dodavanjem više ulja, no mi ćemo kasnije dodati malo vode od kuhanja tjestenine). Tjesteninu skuhajte al dente u slanoj vodi i odvojite jednu šalicu te vode. Ocijeđenu tjesteninu poslužite pomiješanu s pestom te po potrebi još dodajte vode od kuhanja kako bi tjestenina s pestom bila sočnija. Poslužite posipano parmezanom i ljutom papričicom.
Sastojci:
8 kom repovi kozica
230 g riža, nepolirana
400 g kelja
100 g mladog luka
2 češnja češnjaka
100 ml bijelog vina
1 jaje
1 žlica majčine dušice
2 žlice maslinovog ulja
papar, sol
Priprema:
Nasjeckajte mladi luk, luk i češnjak. Blanširajte listove kelja nekoliko minuta. Ocijedite i ostavite sa strane da se ohladi. Prepržite mladi luk, luk, češnjak i majčinu dušicu u tavi. Kad puste aromu, dodajte kozice. Pomiješajte jaje, kuhanu rižu i smjesu s kozicama. Posolite i popaprite pa napunite listove kelja i zarolajte. Kratko prokuhajte na pari.
Sastojci:
500 g kelja
500 g batata
50 g slanine
luk
jaje
2 dl kiselog vrhnja
2 para kobasica
3 žlice krušnih mrvica
ulje, sol, papar
60 g sira
Priprema:
Skuhajte kelj s mesnatom slaninom i batatom. Narežite kelj i slaninu. Popržite sjeckani luk i ploške kobasica. Posložite kelj u posudu za pečenje premazanu uljem. Dodajte batat i kobasice. Umutite vrhnje s jajetom. Prelijte po povrću, posipajte krušnim mrvicama, ribanim sirom i malo ulja te pecite na 180 °C, oko 15 minuta.
Sastojci:
800 g kelja lisnatog
250 g mljeveno meso
50 g slanina suha, masna
1 glavica crvenog luka
3 jaja
2 dl kiselog vrhnja (10 % masti )
3 žlice riže, dugog zrna
3 žlice krušnih mrvica
60 g sir kravlji svježi (cottage)
sol, papar
Priprema:
Glavicu kelja narežite na četiri dijela i skuhajte u posoljenoj vodi. Ocijedite, ohladite i sitno iskosajte. Na ulju popržite nasjeckani luk i manje kocke slanine, dodajte mljeveno meso i pirjajte oko 10 minuta. Dodajte napola kuhanu rižu, posolite, popaprite, zatim žlicu i pol krušnih mrvica, razmućeno kiselo vrhnje sa žumanjcima i na kraju čvrsti snijeg od bjelanjaka. Sve lagano izmiješajte i prebacite u posudu za pečenje premazanu uljem i s posipanim mrvicama. Po nabujku posipajte ribani sir te pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 40 minuta.
Foto: Unsplash