5 potpuno drukčijih recepata od kelja koji će zadovoljiti svačiji ukus

by | 6 kolovoza, 2020

Kelj je jedna od onih namirnica koju kroz djetinjstvo većinom upoznajemo kroz variva i često nam nije omiljen, no što smo stariji, sve nas više privlači domaća hrana koju smo navikli jesti kao djeca.

Iako ovdje nećemo o tradicionalnim pripremama kelja, ovo je namirnica s kojom doista možete raditi svašta uz malo mašte i kreativnosti. Kelj u sebi sadrži više željeza nego junetina i više kalcija nego mlijeko i lakše se apsorbira u organizmu od mliječnih proizvoda. Osim toga, snažno djeluje protuupalno i antioksidativno. Kelj ima 45 različitih flavonoida koji mogu spriječiti upale u organizmu, i pomoći kod bolesti kao što su artritis, bolesti srca i neke autoimmune bolesti. No, ako imate problema s usporednim radom štitnjače, ograničite konzumaciju kelja i obavezno ga jedite samo kuhanog. U nastavku pročitajte naših pet nama najdražih recepata od kelja.

Zeleni rižoto

Sastojci:
½ šalice prženih oraha, grubo nasjeckanih, podijeljeni
4 žlice maslinovog ulja, podijeljeno
1 srednje velika glavica crvenog luka, sitno nasjeckana
1 šalica Arborio riže
3 šalice sitno nasjeckanog, obarenog kelja (uklonite deblje stabljike)
sol i svježe mljeveni crni papar
½ šalice suhog bijelog vina
2 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca, ili vode
1 mali češanj češnjaka
1 šaka svježeg lišća peršina
2 žlice maslaca
2 žlice parmezana, naribanog

Priprema:
Zagrijte 2 žlice ulja u većoj posudi, dodajte luk i popržite ga. Umiješajte rižu; začinite s malo soli. Pirjajte miješajući dok riža ne postane staklena, oko 5 minuta. Dodajte vino i pirjajte dok ono ne ispari, oko 3 minute. Dodajte 2 šalice temeljca. Kada temeljac zavri, dobro promiješajte i kuhajte dok se tekućina ne apsorbira, no riža još nije posve kuhana i još je škrobna u sredini oko 12-ak minuta – prema kraju miješajte kako ne bi zagorjelo. Dok se riža kuha, u multipraktiku sameljite češnjak, polovicu prženih oraha, peršin, polovicu kelja, preostale 2 žlice ulja, malo soli i papra i ¼ šalice hladne vode – sameljite sve u gusti pesto. U lonac s rižom dodajte još ¾ čaše jako vruće vode i kuhajte rižu stalno je miješajući dok se ne skuha – ali je još uvijek al dente, a umak kremast – oko 3 minute. Maknite s plamena, i u rižu umiješajte pesto, maslac, tri četvrtine parmezana i preostali kelj. Po potrebi dodajte još malo vode i dodajte soli i papra, ako želite. Poslužite posipano ostatkom oraha i parmezana.

Tjestenina s pestom od kelja

Sastojci:
2 do 3 češnja češnjaka
3 šalice nasjeckanog i obarenog kelja
¾ šalice pinjola ili prženih oraha ili pekan oraha
2 žlice limunovog soka
¾ čajne žličice morske soli
¼ čajna žličica mljevenog papra
sitno nasjeckana suha ljuta crvena papričica (po želji)
¼ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
? šalice ribanog parmezana
tjestenina – najbolji su linguini
1 šalica vode od kuhanja tjestenine

Priprema:
Napravite pesto: U multipraktiku sameljite češnjak, kelj, pinjole ili orahe (meni su draži orasi), sok od limuna, sol i papar. Dok pasirate pesto, istovremeno dolijevajte i ulje. Sve sameljite dok ne postane kremasta gusta masa. Na kraju dodajte limun, sol i papar po ukusu. (Možete pesto dodatno razrijediti i dodavanjem više ulja, no mi ćemo kasnije dodati malo vode od kuhanja tjestenine). Tjesteninu skuhajte al dente u slanoj vodi i odvojite jednu šalicu te vode. Ocijeđenu tjesteninu poslužite pomiješanu s pestom te po potrebi još dodajte vode od kuhanja kako bi tjestenina s pestom bila sočnija. Poslužite posipano parmezanom i ljutom papričicom.

Rolice od kelja punjene kozicama

Sastojci:
8 kom repovi kozica
230 g riža, nepolirana
400 g kelja
100 g mladog luka
2 češnja češnjaka
100 ml bijelog vina
1 jaje
1 žlica majčine dušice
2 žlice maslinovog ulja
papar, sol

Priprema:
Nasjeckajte mladi luk, luk i češnjak. Blanširajte listove kelja nekoliko minuta. Ocijedite i ostavite sa strane da se ohladi. Prepržite mladi luk, luk, češnjak i majčinu dušicu u tavi. Kad puste aromu, dodajte kozice. Pomiješajte jaje, kuhanu rižu i smjesu s kozicama. Posolite i popaprite pa napunite listove kelja i zarolajte. Kratko prokuhajte na pari.

Složenac od batata i kelja

Sastojci:
500 g kelja
500 g batata
50 g slanine
luk
jaje
2 dl kiselog vrhnja
2 para kobasica
3 žlice krušnih mrvica
ulje, sol, papar
60 g sira

Priprema:
Skuhajte kelj s mesnatom slaninom i batatom. Narežite kelj i slaninu. Popržite sjeckani luk i ploške kobasica. Posložite kelj u posudu za pečenje premazanu uljem. Dodajte batat i kobasice. Umutite vrhnje s jajetom. Prelijte po povrću, posipajte krušnim mrvicama, ribanim sirom i malo ulja te pecite na 180 °C, oko 15 minuta.

Nabujak od kelja

Sastojci:
800 g kelja lisnatog
250 g mljeveno meso
50 g slanina suha, masna
1 glavica crvenog luka
3 jaja
2 dl kiselog vrhnja (10 % masti )
3 žlice riže, dugog zrna
3 žlice krušnih mrvica
60 g sir kravlji svježi (cottage)
sol, papar

Priprema: 
Glavicu kelja narežite na četiri dijela i skuhajte u posoljenoj vodi. Ocijedite, ohladite i sitno iskosajte. Na ulju popržite nasjeckani luk i manje kocke slanine, dodajte mljeveno meso i pirjajte oko 10 minuta. Dodajte napola kuhanu rižu, posolite, popaprite, zatim žlicu i pol krušnih mrvica, razmućeno kiselo vrhnje sa žumanjcima i na kraju čvrsti snijeg od bjelanjaka. Sve lagano izmiješajte i prebacite u posudu za pečenje premazanu uljem i s posipanim mrvicama. Po nabujku posipajte ribani sir te pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 40 minuta.

 

Foto: Unsplash

Tagovi: