Dnevno brojenje koraka – da ili ne?

by | 15 ožujka, 2020

Mnogi od onih koji žele smršavjeti postali su opsjednuti aplikacijama koje broje koliko koraka prijeđemo tijekom dana, pa gotovo svakodnevno pokušavaju nadmašiti svoj rekord vjerujući da će se riješiti viška kilograma. Međutim, jedna nova studija sa Sveučilišta Brigham Young u gradu Provo, Utah pokazala je da od šetnje i nemamo baš neke koristi, kako piše Fox News.

Istraživači su utvrdili da nećemo smršavjeti ako tijekom dana napravimo između 10.000 i 15.000 koraka. To su ustanovili promatrajući 120 studenata koji su sudjelovali u njihovom istraživanju.

Studenti su bili podijeljeni u tri grupe, od kojih je prva imala zadatak dnevno napraviti 10.000 koraka, druga 12.500 koraka, a treća 15.000 koraka šest dana tjedno tijekom 24 tjedna.

Na kraju ovog razdoblja istraživači su došli do zaključka da veći broj koraka sam po sebi nije spriječio studente udebljati se u prosjeku kilogram i pol tijekom 24 tjedna.

“Samo vježbanje nije uvijek najdjelotvorniji način za mršavljenje. Ako povećate broj koraka, povećat ćete i tjelesnu aktivnost, što je dobro, ali se to neće uvijek odraziti na gubitak kilograma”, kaže Bruce Bailey, vodeći autor studije i profesor na spomenutom sveučilištu.

Ipak, šetnja je korisna za druge stvari. Znanstvenici su u okviru ove studije naveli i istraživanje koje je ustanovilo da oni koji vole šetati duže žive, a naglasili su i da šetnja doprinosi održavanju kondicije i općoj vitalnosti.

“Iako vam struk neće biti uži, uvijek je bolje za vaše zdravlje šetati nego sjediti”, zaključuje Bailey.

IZVOR: INDEX.HR