11 zdravstvenih prednosti borovnice: Stimulira mozak i topi kilograme

by | 20 svibnja, 2014

Kažu da dobre stvari dolaze u malim pakiranjima, a to ne može biti veća istina kada su u pitanju borovnice. Ove male bobice mogu potaknuti vaš mozak, omekšati kožu, pa čak i spriječiti rak. Treba li još razloga da ih dodate u prehranu?

borovnice

1. Zdrav imunološki sustav. Borovnice imaju više antioksidanasa od bilo kojeg drugog svježeg voća ili povrća testiranog do danas. Antioksidansi jačaju imunološki sustav neutralizirajući slobodne radikale. Većina njezinih moći dolazi iz pigmenta koji je odgovoran za plavu boju.

2. Stimulira mozak. Pojedite borovnice i mozak će vam raditi brže i bolje. Jedna studija sugerira da borovnice usporavaju gubitak pamćenja.

3. Koža će zablistati ako napravite masku od mješavine 2 žličice pirea od borovnica, 2 manje šalice smeđeg šećera i 3 žlice limunovog soka. Borovnica će omekšati kožu, limun je posvijetliti, a šećer očistiti od mrtvih stanica.

4. Odličan vid. Jedenjem dvije porcije borovnica dnevno smanjit ćete rizik od degeneracije makule koja dolazi s godinama i koja je najčešći uzrok gubitka vida kod starijih osoba.

5. Zdravo srce. Ako svaki vikend pojedu pet ili više porcija borovnica, žene će smanjiti rizik od srčanog udara. Sadrže visoke razine spojeva koji pomažu zdravlju arterija.

6. Snižava razine šećera u krvi. Borovnice imaju nizak glikemijski indeks, pa imaju blagotovoran utjecaj na regulaciju šećera u krvi kod osoba s dijabetesom. Konzumiranje pet porcija dnevno kroz dva mjeseca pokazat će značajan napredak u regulaciji šećera.

7. Prevencija raka. Antocijanini koji borovnicama daju karakterističnu boju napadaju rak koji uzrokuju slobodni radikali te se bore protiv rasta tumorskih stanica. Treba pojesti samo pola šalice borovnica dnevno.

8. Zdravlje mjehura. Borovnice poput brusnica sadrže spojeve koji čuvaju mjehur od nakupljanja bakterija i pomažu kod infekcija urinarnog trakta.

9. Tope salo oko trbuha. Polifenoli koji se nalaze u borovnicama razgrađuju masnoće na trbuhu i smanjuju rizik od metaboličkog sindroma.

10. Pomažu kod zatvora. Šalica sirovih borovnica sadrži oko četiri grama vlakana. Topiva vlakna kojih ima u borovnicama mogu apsorbirati 11-16 puta vlastite težine u vodi i tako ubrzava rad crijeva.

11. Zdravlje kostiju. Borovnice imaju velike količine mangana, koji igra veliku ulogu u razvoju kostiju.

Izvor: superzena.rs