Žudite za slatkišima? Vaš se organizam pokušava izboriti sa stresom!

by | 20 lipnja, 2013

Prije nego što „ubijete“ vrećice čipsa, pročitajte što se krije iza tolike žudnje za hranom i kako je ublažiti…

Žudite za: Slanim
Vjerojatno imate: Osjećaj kao da gubite kontrolu i nemate energije. Istraživanja pokazuju da se želja za slanom hranom povećava kada raspoloženje padne, pa je grickanje čipsa ili slanih grickalica samo vaš pokušaj da ga popravite.

Tehnika za izbjegavanje: Vitamin C (koji se nalazi u citrusnom voću i zelenom povrću) i kalij (iz smokvi i suhog grožđa) u velikoj mjeri vam mogu pomoći da se izborite s posljedicom života na „brzoj traci“.

Žudite za: Ljutom hranom
Vjerojatno imate: Manjak cinka u organizmu. To stvara osjećaj umora i letargije, pa u tim trenucima imate veću potrebu za začinjenim zalogajima.

Tehnika za izbjegavanje: Pobrinite se da jedete svaka tri sata, uključujući dosta proteina, kao što su voće s košticama, sjemenke ili rižine krekere s namazom od kikirikija.

Žudite za: Kofeinom
Vjerojatno ste: Umorni, dosadno vam je ili ste jednostavno navikli organizam na određenu dozu kofeina. Ako pijete kavu kada ste pod stresom, postanite svjesni činjenice da tako samo pogoršavate stanje.

Tehnika za izbjegavanje: Vama nije potrebna kava, već voda da biste podigli energiju. Osjećaj umora je najčešće znak dehidracije. Čaša vode će vam biti od puno veće koristi, i to na duže staze.

Žudite za: Slatkišima
Vjerojatno ste: Pod stresom ste. Prema znanstvenim istraživanjima, potreba za šećerom je način na koji se naš organizam trudi izboriti s intenzivnim pritiskom.

Tehnika za izbjegavanje: Idite u šetnju. Istraživanja pokazuju da 15 minuta lagane šetnje može smanjiti želju za slatkišima. Vježbanje balansira neurotransmitere u mozgu i povećava nivo serotonina (hormona odgovornog za osjećaj opuštenosti, optimizma i sreće), a samim tim ublažava stres zbog kojeg toliko žudite za komadom čokoladne torte.

Žudite za: Tjesteninom
Vjerojatno se: Osjećate se neraspoloženo ili imate PMS. Ukoliko ste umorni ili neraspoloženi, nivo serotonina opada pa uslijed manjka ovog hormona sreće vaš organizam preko ugljikohidrata ga pokušava nadoknaditi.

Tehnika za izbjegavanje: Jedite integralnu tjesteninu i hranu niskog glikemijskog indeksa, poput slatkog krumpira i bundeve. Ova hrana osigurava manji porast nivoa šećera u krvi i polako se probavlja, osiguravajući organizmu više energije koja duže traje.

Izvor: cosmopolitan.hr