Zbog čega je fosfor jako važan za zdravlje?

by | 13 prosinca, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Fosfor je za ljudski organizam izuzetno bitan mineral. On sâm čini čak jedan posto sveukupne tjelesne težine. Znakovi nedostatka fosfora u tijelu prepoznaju se slabim i lomljivim kostima, problemima sa zubima, gubitkom apetita, nervozom, umorom i gubitkom kilograma (ali ne na dobar način).

Srećom, nedostatak fosfora u tijelu nije baš uobičajena pojava budući da se nalazi u velikom broju namirnica – mesu, orašastim plodovima, mahunarkama, mliječnim proizvodima, suncokretovim sjemenkama, riži i krumpiru.

A evo i što sve dugujemo dovoljnom unosu fosfora u organizam:

– Jačanje kostiju mu je jedna od najbitnijih uloga. Oko 85 posto sveukupnog fosfora iz tijela nalazi se u kostima. On u suradnji s kalcijem čini vaše kosti jakim i izdržljivim, a čak pomaže u poboljšanju gustoće kostiju kod osoba koje pate od osteoporoze.

– Niacin i riboflavin su dva vitamina B koji su odlični za vašu energiju, raspoloženje i neurološke funkcije. A ovim vitaminima treba fosfor kako bi se apsorbirali u organizam. Osim kod ovoga, fosfor regulira probavu i pomaže metabolizmu.

– Iako se uz ljudsku snagu najčešće povezuju proteini, mnogi minerali doprinose snazi tijela, a fosfor je jedan od njih. Fosfor se bori protiv slabosti mišića i umora, zahvaljujući njemu ste aktivniji, izdržljiviji i puni energije.

– Fosfor je zaslužan i za hormonalnu ravnotežu jer upravo on uravnotežuje hormone u organizmu. Ovo je posebno bitno ženama koje muče predmenstrualne i menstrualne tegobe jer uravnoteženi hormoni mogu znatno umanjiti takve simptome.

– Svima, a posebno djeci u razvoju, treba dovoljne količine fosfora jer on pomaže u razvijanju kognitivnih funkcija mozga. Za rad mozga fosfor je bitan i iz razloga što osigurava dovoljne količine ATP-a ili adenozin trifosfata, a mozak koristi čak trećinu tjelesne energije.