Znate li prepoznati znakove psihičkog sloma?

by | 31 listopada, 2019

Prepoznajte ih prije nego što vam se dogodi. Čak je i “svemoguća” Oprah u nedavnom intervjuu otkrila kako je prošle godine u ovo vrijeme zamalo doživjela živčani slom, zbog količine posla. No, kako znati kad je u pitanju samo stresan dan, a kad potencijalni slom? Donosimo nekoliko znakova ovog posljednjeg.

1. Strah

Prije samog sloma, ljudi se neprestano brinu da će se nešto loše dogoditi, a da nisu u mogućnosti točno odrediti zašto su stalno nervozni i oko čega se toliko brinu. To nije depresija ili anksioznost, nego strah koji nas lako nadvlada. A ako je on prisutan i onda kad vam neke stvari u životu idu prilično dobro, to je znak za uzbunu.

2. Promjena ponašanja

Svi imamo loš dan, no ako se dan pretvori u tjedan, tjedan u mjesec i tako dalje, trebali biste se zabrinuti. Najčešći znakovi su prestanak komunikacije s drugim ljudima, svađe, provođenje sve manje vremena s partnerom itd.

3. Ne možete normalno razmišljati

Stres itekako utječe na vaš mozak, zbog čega dolazi do toga da se ne možete koncentrirati niti na najjednostavniji zadatak. Duže vam treba nešto zapamtiti, zaboravljate na dogovore i slično, sve to može biti znak da vaš stres prelazi na novu razinu, kroz koju ne želite prolaziti.

Što napraviti ako ste se prepoznali u ovome? Maknite telefon od sebe na neko vrijeme ili ga ugasite, tjelovježba se također pokazala odličnom za reduciranje stresa te napravite plan što morate prvo obaviti. Nemojte dopustiti da vam se posao dodatno nagomila.

Foto: Unsplash