Fermentirano povrće poput kiselog kupusa ima niz zdravstvenih beneficija i sadrži probiotike. Konzervirano povrće u načelu ima sličan nutritivni profil kao i svježe, osobito kad je riječ o vlaknima i mineralima.
Znate li prepoznati razliku između smrznutog, ukiseljenog i konzerviranog povrća?


Svježe povrće ima kratak rok trajanja i ovisno o vrsti, čak i u hladnjaku može izdržati od tri do 14 dana. No smrzavanjem možete očuvati hranjive sastavnice i produljiti trajanje do 12 mjeseci. U pojedinim slučajevima smrznuto povrće čak ima veću hranjivu vrijednost od svježe, osobito ako je vrijeme između berbe i smrzavanja bilo jako kratko. S druge strane, nutrijenti poput vitamina B i vitamina C osjetljivi su na smrzavanje.
Studije su pokazale da u svježem špinatu, mrkvi, peršinu i paprici ima više vitamina C nego u smrznutoj varijanti tog povrća. Dodatno, razlike u načinu zamrzavanja i skladištenja te temperature mogu utjecati na kvalitetu smrznutog povrća. Primjerice, kristalići leda tijekom smrzavanja mogu oštetiti staničnu strukturu krumpira i na negativno utjecati na njegovu teksturu.
Ako želite sami zamrznuti povrće, birajte svježe i neoštećeno. Kratko ga blanširajte prije smrzavanja jer na taj način čuvate boju, okus i nutritivnu vrijednost namirnica. Ne treba blanširati papriku, rajčicu i kukuruz.
Konzervirano i fermentirano povrće
Konzerviranje i fermentacija može produljiti rok trajanja povrća od jedne do pet godina. Konzervirano povrće u načelu ima sličan nutritivni profil kako i svježe, osobito kad je riječ o vlaknima i mineralima. Ipak, određeni koraci mogu voditi do gubitka nutritivne vrijednosti, kao što je to, primjerice, guljenje. Sjetite se da otvorenu konzervu treba skladištiti odvojeno od ostale hrane i konzumirati je u roku od tri dana.



