Koliko vremena treba proći da primijetite prve rezultate preparata za njegu kože?

by | 23 rujna, 2020

Dosljednost je ključna kako bi se dogodila vidljiva poboljšanja u izgledu i stanju vaše kože. Evo koliko određenim proizvodima treba vremena da počnu djelovati i da vidite rezultate.

Nakon koliko se vide rezultati proizvoda za njegu kože?

Jedna od najčešćih pogrešaka koje žene čine pri korištenju novih proizvoda i uvođenja novih rutina u njezi kože jest prerano odustajanje od korištenja određenog proizvoda. Kako bi doista vidjeli rezultate, većinu proizvoda potrebno je koristiti neko vrijeme, a taj proces zna biti turbulentan. Osim toga, uvođenje više novih proizvoda u rutinu za njegu kože također je nešto što biste trebali izbjegavati. Naime, uvođenjem dvaju ili više proizvoda u rutinu odjednom niste sigurni koji vam zbilja odgovara i poboljšava stanje vaše kože. Dakle, kad se radi o stvaranju rutine ili promjenama u postojećoj rutini, ključno je da dodajte jedan po jedan proizvod  i pritom budete dosljedni. Koliko vremena treba da biste vidjeli rezultate korištenja određenog proizvoda, ovisi o više faktora; o samom proizvodu, o problematici koju rješavate i o samoj koži. Prirodni proces obnove kože odnosno njezinog zaštitnog sloja, epidermisa, traje 28-30 dana. Kod nekih proizvoda rezultati su vidljivi u prvih 30 dana, dok je nekima potrebno dva ili više prirodnih ciklusa obnove kože kako biste vidjeli konkretne rezultate.

Proizvodi za čišćenje kože

Osnovna funkcija proizvoda za čišćenje kože jest uklanjanje prljavštine, ulja, sebuma i svega što sve svakodnevno nakuplja u koži i porama. Rezultat samog čišćenja možete vidjeti odmah. Čistači bi svoj posao trebali raditi trenutačno, dakle, ako na blazinici ili ručniku vidite tragove kozmetike, ili čistač ne radi svoj posao, ili niste slijedili upute za korištenje. Međutim, ako se radi o specifičnim čistačima koji su namijenjeni  tretiranju kože sa specifičnim problemima kao što su akne, miteseri, hiperpigmentacije, upalni procesi i slično, nikako ne možete očekivati trenutne rezultate. Kada je riječ o proizvodima za čišćenje kože koji su namijenjeni određenoj problematici, prvi bi rezultati trebali biti vidljivi nakon dva do tri tjedna redovitog korištenja proizvoda.

Proizvodi za hidrataciju kože

Ako su učinkoviti, kreme i proizvodi za hidrataciju kože mogu djelovati odmah. Dakle, nakon što kožu detaljno očistite i na nju nanesete proizvod za hidrataciju, odmah biste trebali prestati osjećati zatezanja ili suhoću kože. No kako biste shvatili da je koža trajno hidratizirana, morate sačekati najmanje dva tjedna. Ako kroz taj period zaključite da vaša koža dobiva ono što joj je potrebno, taj proizvod zaslužuje trajno mjesto u vašoj beauty rutini.

„Spot“ proizvodi

„Spot“ tretmani su proizvodi koje nanosimo na određene dijelove lica, poput prištića ili akne. U nekim slučajevima možete primijetiti poboljšanje preko noći, no gotovo je nemoguće da prištić ili akna u potpunosti nestane preko noći. Također, niz proizvoda koji se koriste u rutinama za kožu koja je sklona miteserima, prištićima i aknama prije nego popravi stanje vaše kože, najčešće će ga prvo pogoršati.  Ovo je jedan od onih slučajeva gdje strpljenje zaista ima ključnu ulogu.

Proizvodi za uklanjanje hiperpigmentacija

Uklanjanje hiperpigmentacija zna biti poprilično dugačak proces, ponekad je potrebno dva mjeseca kako biste vidjeli rezultate, a za značajne razlike i više. Kada je riječ o proizvodima za hiperpigmentacije  vrlo je bitno slijediti upute za korištenje. Neki od proizvoda za uklanjane hiperpigmentacija namijenjeni su noćnoj, a neki dnevnoj rutini njege kože. Vrlo je bitno da ih ne miješate jer može doći do pogoršanja. Osim toga, za vrijeme korištenja ovakvih proizvoda, krema s visokim zaštitnim faktorom, bez obzira radi ili se o zimskom ili ljetnom periodu od neizmjerne je važnost. Još nešto o čemu biste trebali voditi računa ako imate ovu problematiku jest da je korake za uklanjanje hiperpigmentacija  najbolje provoditi u jesen i zimu.

Retinol

Retinol je poznat po učinkovitost u borbi protiv bora, finih linija, hiperpigmentacija i akni, a period u kojem ga morate redovito koristiti je najmanje četiri tjedna. Stručnjaci za njegu kože savjetuju da uvođenje retinola u beauty rutinu bude postepeno kako koža ne bi burno reagirala i kako biste spriječili nuspojave poput crvenila i suhoće kože. Preporučuje se uvođenje retinola u rutinu svaku drugu večer kako biste mogli promatrati promjene na koži i kako bi se koža navika na taj sastojak.

Za uspostavljanje učinkovite rutine za njegu kože potrebno je strpljenje i vrijeme. Međutim, ako primijetite da vam neki proizvod ne odgovara i ako reakcija kože nije navedena u nuspojavama, obratite se dermatologu ako ga želite nastaviti koristiti ili još bolje, pri uspostavljanu beauty rutine konzultirajte se s dermatolozima. Ne reagira svaka koža jednako na određene proizvode, nešto za što ste dobili preporuku ne mora nužno odgovarati i vama. U beauty rutinu uvodite proizvod po proizvod, promatrajte reakcije vaše kože, ona će vam vrlo jasno pokazati što misli o tom proizvodu. Ni brend ni cijena proizvoda nisu jamac da će on funkcionirati i vama.

IZVOR: ECLECTIC.HR

Foto: Anna Shvets / Pexels