Znate li koliko često trebate čistiti make-up kistove i spužvice?

Sigurno nemamo alarm da nas podsjeti na čišćenje alata za šminkanje, no čini se da bismo ga trebali pokrenuti

by | 8 svibnja, 2021

Iako vjerojatno ponekad operete svoj make-up alat, sigurno niste potpuno uvjereni u to čistite li ga redovito. Ni ne okrenete se, a prođu tjedni (nekima i mjeseci!) da ih ne očistite, dok mnoge kistove, perive vatice i spužvice ispiru samo vodom.

Ono što je važno odmah napomenuti – neoprane četkice i spužvice zadržavaju razne bakterije, koje onda nanosite na kožu, što često može biti uzrok problematične kože (izbijanje akni i sličnih upalnih procesa), a da ne spominjemo koliko je nehigijenski. Imamo kratke upute za ispravno čišćenje koje nećete niti osjetiti vremenski, a spasit će vaš alat i vašu kožu!

Važno je odmah reći koliko često trebate prati kistove i spužvice – dermatolozi smatraju da biste to trebali činiti svakih 7 do 10 dana, i da je vrlo važno potpuno ih osušiti. Ako ostanu malo vlažne, nakupit će silne bakterije koje ste se uzalud trudili maknuti pranjem.

Prvi korak u pranju kistova i spužvica je odabir sredstva za čišćenje koje ih neće uništiti. Mnogi brendovi imaju u ponudi posebno dizajnirane proizvode za čišćenje, ali možete koristiti i blagi sapun, dječji šampon ili nježno sredstvo za čišćenje lica koje vam ne odgovara za lice, a želite ga potrošiti.

Osim sredstva za čišćenje, odaberite mali ručnik koji će vam koristiti za sušenje četkica (ili stalak koji će vam pomoći da nagnete čekinje kistova prema dolje kako se voda ne bi zadržavala u kistu) te čašu u koju ćete dodati sredstvo i potapati svoj alat kako biste lakše odstranili tvrdokorne ostatke šminke.

I to je to!

Foto: Unsplash