Kako možemo ojačati mozak i time poboljšati pamćenje?

by | 6 travnja, 2020

‘Zaboravio sam’, su dvije “najskuplje” riječi u poslu, ako je vjerovati stručnjaku za poboljšanje memorije Jimu Kwiku. U najavi svoje nove knjige Limitless, govorio je o tome kako je moguće povećati svoje poslovne vještine i ukupnu produktivnost povećavajući svoje sposobnosti prisjećanja – vjeruje da je potencijal ljudskog uma u osnovi neograničen, a ključ je da se on – otključa. Potencijal leži u treningu pamćenja.

Zato, da biste zapamtili više, savjetuje Kwik, morate početi tretirati mozak da radi kao mišić. Ovo su četiri glavne preporuke kako ga ojačati.

1. Trenirajte mozak

Ako ne mislite na svoj mozak kao na mišić vjerojatno razmišljate o njemu kao o čaši – i osjećate kao da je preplavljen informacijama. Kwik to naziva “digitalnim potopom”. Naši mozgovi su stari oko 200.000 godina i u potpunosti su zatrpani i preusmjereni na poboljšavanje tehnologija.

Da biste se uključili u borbu protiv toga, u svom rasporedu odredite 30-minutni “bijeli prostor” koji ni na koji način nije povezan s tehnologijom. Isključite sve nepotrebne obavijesti i zapamtite telefonski broj jedne osobe s kojom redovito razgovarate. Čak i taj mali zadatak može trenirati vaše memorijske mišiće da obrađuju i zadržavaju više informacija.

2. Hrana za mozak neka postane dio vaše prehrane

Namirnice koje treba jesti ili piti za zdravlje mozga jesu avokado, borovnice, brokula, lisnato povrće, orah, kokosovo ulje, jaja, kurkuma, losos i tamna čokolada, te piti puno vode. Sjećanje na taj popis namirnica još je jedna vježba za trening mozga. Ako vam ih se teško prisjetiti poslužite se tehnikom VSI:

Vizualizirajte mjesto (V) na kojem se nešto nalazi.
Stvorite sliku (S) koja ide uz to.
Isprepletite ih (I).

Ako se želite sjetiti da su borovnice dobra hrana za mozak, zamislite ih kako vam ispadaju iz nosa. Da biste dodali lisnato povrće, zamislite ih kao jastučiće na ramenima.

– Ako vas nešto nasmijava, sjetit ćete se – kaže Kwik i dodaje da djetinjast i razigran um može itekako pomoći.

– Tko su najbolji učenici? Djeca – kaže stručnjak koji je radio s mnogim poznatima, između ostalog klijenti su mu i glumac Will Smith, te čelnici velikih kompanija poput Googlea i Nikea.

3. Riješite svoje probleme u snu

Ako možete “namjestiti” mozak da se budi par trenutaka prije nego vam se uključi jutarnji alarm, onda znajte da je mozak spreman štošta drugo dok spava. Odaberite problem svom mozgu prije spavanja i pogledajte hoće li vas odgovor zadesiti nakon buđenja. Obavezno vodite dnevnik pored kreveta. Ako riješite problem u snu, moći ćete ga odmah snimiti ili zapisati. Dio poboljšanja pamćenja, primijetio je Kwik, je prakticiranje prisjećanja onoga što ste sanjali.

4. Prestanite s negativnim razgovorima

Kronični stres doslovno može učiniti vaš mozak manjim, pokazalo je istraživanje američke akademije za neurologiju iz 2018. godine. Stoga Kwik preporučuje metode smirenja poput meditacije i dubokog čišćenja duha za ublažavanje anksioznosti.
Savjetuje i da “nagazite” svoje “automatski negativne misli”. To je fraza koju je skovao liječnik i autor Daniel Amen početkom 90-ih godina. Ako se okružite s “pozitivnom grupom vršnjaka”, svi će vam oni pomoći da se lakše borite protiv negativnog stava.

IZVOR: 24SATA.HR