Znate li koje skincare proizvode i sastojke trebate izbaciti ako ste trudni ili dojite?

by | 6 veljače, 2021
trudnica

Iako možda nije prva stvar koju ćete mijenjati kad ostanete trudni, svakako ju je dobro uvesti s vremenom jer nisu svi sastojci i proizvodi dobri za trudnice ili dojilje.

Naravno, riječ je o kozmetičkim proizvodima i sastojcima u pojedinim proizvodima. Ponajprije zbog svoje i bebine sigurnosti, vjerujemo da ste se odrekli i neke hrane i pića koje ste možda prije trudnoće obožavali, no kad je riječ o skincareu i make-upu, postoji pregršt sastojaka kojima ne znate ni ime, a mogu naštetiti vama ili vašem djetetu. Baš zato, u nastavku donosimo popis sastojaka koje bi u ovom periodu svakako trebali izbjegavati. Trudnički sjaj ionako nadmašuje svaku kremicu. (Pročitajte: Ovim stvarima možete naštetiti bebi)

Aluminij-klorid i aluminij-klorohidrat – nalazi se u dezodoransima ili antiperspirantima. Najvažnije je odabrati onaj koji ne sadrži aluminij, odnosno aluminijeve soli. Žene sklone alergijama trebale bi izbjegavati i parabene.

Beta hidroksilne kiseline (BHA) – često se nalaze u tretmanima u kozmetičkim salonima i u brojim preparatima za kućnu uporabu.

Kreme za zaštitu od sunca – avobenzone (UVA), oxybenzone, octocrylene, homosalat, octisalate, menthyl anthranilate. Oxybenzone je sastojak krema za sunčanje koji omogućuje drugim sastojcima da prodru u kožu. Međutim, on može uzrokovati alergije, oštećenje stanica i hormonalne smetnje.

Diethanolamine (DEA) – nalazi se u proizvodima za kožu i kosu. Poznat kao potencijalni karcinogen (povezuje ga se s rakom želuca, jednjaka, jetre i mokraćnog mjehura). DEA također blokira apsorpciju kolina (spada u vitamine B-kompleksa), neophodnog za rad mozga.

Dihydroxyacetone (DHA) – nalazi se u sprejevima za samotamnjenje i može biti štetan kad se udahne.

Formaldehid – pojavljuje se i pod drugim nazivima kao što su imidazolidinil urea, formalin i formalit. Sadrže ga proizvodi za ravnanje kose, lakovi za nokte i proizvodi za trepavice.

Parabeni – butilparaben, propilparaben, metilparaben i etilparaben. Često se koriste kao konzervansi. Neki znanstvenici tvrde da su opasni za naše zdravlje jer narušavaju hormonalnu ravnotežu (ponašaju se kao estrogeni).

Hidrokinon – koristi se kod tretiranja hiperpigmentacije kože, odnosno vrlo je snažno sredstvo za izbjeljivanje kože.

Ftalati – naftni derivati koriste se u parfemima, ruževima za usne, lakovima za nokte i kosu, odnosno u kozmetičkim preparatima koji imaju navedeno “fragrance” ili “parfum”.

Retinol – vitamin A, koji se često koristi kao saveznik u borbi protiv starenja i inače ga obožavamo.

Toluen – dobiva se destilacijom benzina ili suhom destilacijom kamenog ugljena, a koristi se u lakovima i bojama za kosu. Može uzrokovati probleme s disanjem i imunitetom, mučninu i rak, a u trudnoći se povezuje s problemima u razvoju.

Foto: Pexels