ZNATE LI KOJE JE najbolje pitanje koje možete dobiti na razgovoru za posao?

by | 26 svibnja, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Ako ste menadžer za zapošljavanje, to je vaša prilika da saznate više o tome kako kandidat pristupa odgovornostima. A ako ste kandidat, to je jednostavna prilika da se stvarno izdvojite iz konkurencije.

To pitanje je, kaže Welch CNBC-u: “Što ste učinili kako biste se pripremili za ovaj intervju?”

Kaže da voli ovo pitanje jer “odgovor može biti tako razotkrivajući, a to je i prilika za isticanje”.

“Jednom sam imala kandidatkinju za izvršnu pomoćnicu koja je izgledala savršeno na papiru”, prisjeća se ona. “Imala je veliko iskustvo, a uz to, otišla je i na moj test iz uređivanja. Naš je razgovor krenuo veselo, sve dok nisam postavila pitanje. Iznenađeno je odgovorila: “Tražila sam vaš ured na Google kartama.” To je bila njezina priprema.

Naravno – traženje mjesta vašeg intervjua mora biti na vašem popisu obveza, ali to se teško može smatrati pripremom. Umjesto da nastavi s tom kandidatkinjom, Welch je odabrala nekoga tko se dodatno potrudio i napravio dovoljno istraživanja o Welch i povijesti njezine karijere.

“Evo koga sam na kraju izabrala: ženu koja je pročitala sve moje knjige i kolumne.”

Ne samo da je ta kandidatkinja guglala adresu nego se i noć prije toga odvezla do mjesta kako bi provjerila situaciju s parkiranjem. “Wow, počeli ste raditi na ovom poslu prije nego što ste ga uopće dobili”, rekla joj je Welch, začuđena zbog snalažljivosti i borbenosti kandidatkinje.

Ljepota je ovog pitanja da, kaže Welch, ako ste menadžer za zapošljavanje, možete vidjeti koliko jako vaš kandidat želi posao, kao i vrstu pripreme, domišljatosti i energije koju će donijeti prvi dan na posao, kako piše Poslovni dnevnik.

A ako ste kandidat, kaže ona, to je prilika da dokažete isto. “Što biste više mogli poželjeti od pitanja na intervjuu?”, kaže Welch. “Pitajte, ili budite spremni odgovoriti na to – i uspjet će vam.”

IZVOR: N1.HR