ZNATE LI KAKO TOČNO RAZLIKOVATI suhu od dehidrirane kože?

by | 5 prosinca, 2017

Pojmovi kao što su suha, masna i mješovita koža lica zasigurno su vam poznati i vjerojatno već znate koji tip kože imate. No, treba imati na umu to da svaki od gore spomenutih tipova može biti dubinski dehidriran, što je važno imati na umu tijekom jeseni i zime. Upravo zato nije neobično da vlasnice masne kože dolaskom hladnijeg vremena iskuse dubinsku dehidriranost koju će olako pripisati promjeni tipa kože koja dolazi sa starošću ili nekim drugim faktorima.

Iako na prvu razlika između suhe i dehidrirane kože ne zvuči kao nešto čemu bi se trebala pridavati tolika pozornost, činjenica jest da pravim izborom njege možete iskoristiti puni potencijal svoje kože i izbjeći loše dane koji će donijeti prištiće, akne i ostale nepravilnosti, ali i odgoditi pojavu sitnih linija i bora.

Što je suha koža i kako je njegovati?
Za razliku od dehidrirane kože (o kojoj će biti riječi kasnije), suhoj koži nedostaju prirodna ulja. To nije trenutačno stanje, nego tip kože. Ono što će suhu kožu odati jest tekstura – perutanje na površini, nešto grublji izgled kože, više sitnih bora, nedostatak elastičnosti. Suhu kožu ne možete “popraviti” ili pretvoriti u drugi tip, ali zasigurno možete poboljšati njezin izgled tako što ćete za početak u rutinu uključiti bogato ulje da nadomjestite nedostatak prirodnih.

Isto tako, izbjegavajte gelove ili pjenasta sredstva za čišćenje kože koji mogu agresivno djelovati na kožu i odlučite se za one na bazi ulja koji će koži dati dodatnu dozu hidratacije prilikom čišćenja. Čak možete koristiti i suplemente koji se uzimaju oralno poput onih koji sadrže omega-3 masne kiseline.

Što je to dehidrirana koža i kako je njegovati?
Dehidriranost je stanje kože koju može iskusiti bilo koji tip kože – i onaj masni! Za razliku od suhe kože kojoj nedostaju prirodna ulja, dehidriranoj koži nedostaje voda koja je zaslužna za to da koža izgleda “pupasto” i zdravo. Dehidrirana koža izgleda sivo, umorno i za razliku od pravih bora, ima sitne linije te je karakterizira neugodna zategnutost. Do dehidracije može doći zbog promjene vremena, temperature, stresa, nedostatka sna, ali i zbog agresivnih preprarata za njegu kože koji mogu narušiti prirodnu barijeru zaslužnu za odražavanje hidratacije.

Ako uočite da vam je koža trenutačno dehidrirana, odbacite na neko vrijeme pilinge koji mogu pogoršati problem. Potražite serume koji sadrže hijaluronsku kiselinu i kolagen te vodene maglice koje će osvježiti lice i dati mu dodatan “boost” hidratacije. Naravno, nikako ne smijete zaboraviti na dovoljnu količinu vode koju ćete konzumirati tijekom dana.

Foto: Unsplash

IZVOR: JOLIE.HR