Znate li kako smanjiti rizik od opasnih ozljeda kod djece

by | 26 kolovoza, 2020

Stručnjaci za sigurnost otkrili su na koje bi sve rizike i opasnosti roditelji trebali pripaziti u svakodnevnim situacijama jer ozbiljno ugrožavaju njihovu djecu.

Stručnjakinja za dječju skrb Karen Clinc,e u Irskoj je osnovala tvrtku Tigers Childcare. Roditeljima je objasnila kako izbjeći rizike u dječjem parku i na igralištu, kako prenosi Daily Mail.

Među predmetima koji mogu ugroziti dijete su magneti za hladnjak, kovanice, pa čak i dječje trake za kosu koje nose rizik od gušenja.

“Nezgode su sastavni dio odrastanja, no istovremeno one su vodeći uzrok smrti za jedno od 12 preminulih u dobi od godinu dana do četiri godine”, istaknula je Karen i nabrojala skrivene opasnosti u našoj okolini.

Vanjske opasnosti

Ventilatori

Kad je vani vruće, mnogi roditelji će nabaviti ventilator kako bi rashladili dijete. No ako ne postoji odgovarajuća zaštitna mreža, u ventilatoru mogu zapeti dječji prstići ili kosa, a to vodi i do ozbiljnih i teških ozljeda.

Pješčanici

U pješčanicima vreba niz opasnosti od odbačenih narkomanskih igala, psećeg li mačjeg izmeta, slomljenog stakla i drugih oštrih objekata koji mogu ozlijediti mališane.

Vaše jakne

Ako imate jaknu dok nosite bebu u marami, to može prouzročiti da se vaša beba pregrije, što vodi do sindroma iznenadne dojenačke smrti. Male bebe ne mogu same regulirati tjelesnu temperaturu i novorođenčad se ne znoji. Zato je važno čitavo vrijeme održavati njihovu temperaturu optimalnom.

Prozori s električnim podizačima

Nikad ne ostavljajte djecu bez nadzora u automobilu. Težina od svega 10 kilograma može ugušiti dijete i ubiti ga, a prozori s električnim podizačima mogu postići snagu koja je jednaka težini od od 15 do 40 kilograma. To je uzrok smrti za tisuću djece diljem svijeta.

Bosonogi u parku

Iako je sjajno osjetiti travu pod stopalima, javni parkovi su mjesta gdje se ipak ne treba previše zbližiti s prirodom. Slomljeno staklo i druge opasnosti mogu vas voditi ravno u hitnu gdje ćete dobiti injekciju protiv tetanusa, dok bakterije i gljivice mogu prouzročiti infekcije stopala i nokta.

Trampolin

Trampolin je sjajna zabava za djecu, no samo jedan pogrešan korak može rezultirati uganućem, slomljenim kostima, trajnim ozljedama, pa čak i smrću. The Royal College of Emergency Medicine i Oxford University Hospitals Trust procjenjuju da svake godine u hitnim službama diljem Britanije liječe 13.000 djece koja su se ozlijedila na trampolinu, a godišnji trošak tog liječenja je veći od 12,5 milijuna kuna.

Napuhanci

Iako su napuhanci jako zabavni, istovremeno mogu biti i jako opasni. Preuzbuđeno dijete lako će pasti ili se zabiti u drugu djecu. Važno je da ih u svakom trenutku nadgleda odgovorna odrasla osoba. Manju djecu veći mališani mogu nehotice ozlijediti, pa je mudro organizirati grupe s obzirom na dob. Također, valja pripaziti da je napuhanac dobro pričvršćen jer ga jači vjetar može prevrnuti.

Opasnosti u zatvorenom

Gumice za kosu

Gumice za kosu su slatke na svakoj bebi, no bebe se njima mogu ugušiti. Kako biste umanjili rizik, potražite trake koje se brzo raspetljaju.

Magneti za hladnjak

Ako ih djeca progutaju, magnetima se mogu ugušiti. Dodatno, ukoliko se više magneta spoji u želucu ili crijevima, mogu prouzročiti blokade i izvrtanja crijeva koje mogu biti fatalne.

Vješalice

Mala djeca se žičanim vješalicama lako mogu udaviti ili njima iskopati oko te ogrepsti kožu. Plastične vješalice mogu se slomiti, a na odlomljenim komadićima djeca se lako ozlijede. Stoga je mudrije birati drvene vješalice ili one presvučene tekstilom.

Kovanice

Djeca vole svjetlucave objekte, pa tako i kovanice. No njime se lako mogu ugušiti ako ih progutaju ili im mogu zapeti u jednjaku te blokirati dišne putove.

Baloni

Većina djece voli balone, no ukoliko ih progutaju, njima se mogu ugušiti. Nikad ne ostavljajte djecu s balonima, a ukoliko balon pukne, obavezno pronađite sve njegove dijelove kako neki komadić ne bi završio u dječjim ustima.

Baterije

Male okrugle baterije opasne su jer se djeca njima mogu ugušiti ako ih progutaju. Dodano one mogu oštetiti tkivo jednjaka i crijeva. Ukoliko ih ne progutaju, mogu ih gurnuti u nos gdje će se zaglaviti. Zato bi baterije uvijek trebalo spremati daleko od dohvata djece.

Hrana

Gušenje je kod djece vrlo tiho i može se dogoditi u svakom trenutku prilikom jedenja. Zato je važno nikad ne ostavljati djecu da jedu bez nadzora. U dobi do četiri godine, gušenje je vodeći uzrok smrti. Stoga im uvijek ponudite hranu koju ste razrezali na sitne zalogaje i male komadiće. Hrana kojom se djeca najčešće guše su bomboni, orasi, grožđe, kokice, žvakaće gume, cherry rajčice, komadići mesa i sira te sirovo povrće i višnje.

Ugljični monoksid

Ugljični monoksid je tihi ubojica koji se oslobađa iz neispravnih bojlera ili peći. To je otrovni plin bez mirisa i okusa. Kako biste vi i djeca bili sigurni, nabavite alarm koji će detektirati plin. Ako boravite u vikendicama, ponesite mobilni alarm. Simptomi trovanja ugljičnim monoksidom su kratak dah i teškoće s disanjem, glavobolja, vrtoglavica, osjećaj mučnine, bolovi u trbuhu, zbunjenost i umor.

Kapsule deterdženta

Zbog žarkih boja, u mnogim kućanstvima djeca kapsule za strojno pranje posuđa ili rublja lako zamijene za slatkiše. No riječ je o vrlo otrovnim spojevima koje bi trebalo držati pod ključem i daleko od dohvata djece.

Namještaj

Djeca se vole penjati na visoki namještaj, a to može biti smrtonosno ako ormar ili polica nisu dobro pričvršćeni u zid. Opasni su i teški televizori koji se lako prevrnu na dijete, pa stoga dobro pričvrstite TV aparat.

IZVOR: 24SATA.HR

Foto: Allen TaylorUnsplash