Znate li kako pravilno očistiti svima omiljene gljive?

by | 14 kolovoza, 2020

Često se mogu čuti prijepori oko toga treba li gljive prije pripreme obroka prati ili ih je dovoljno prebrisati papirnatim ručnikom, ili očetkati četkicom. Evo što o tome kaže profesionalna kuharica.

Rijetko ćete kupiti gljive koje su dovoljno čiste da odmah možete započeti s pripremom obroka. Iako vam se na prvi pogled čini da ih je najjednostavnije potopiti u vodu, ili oprati pod mlazom, to bi moglo dovesti do toga da počnu truliti prije nego ih ubacite u lonac. Osim toga, pranjem se povećava rizik od toga da se u jelu aktiviraju bakterije i drugi patogeni.

Evo što chef i certificirana nutricionistica Serena Poon jaže o tome koji je najbolji način čišćenja gljiva, da biste bili sigurni u to da će ostati ukusne, zdrave i sigurne:

Zašto pranje nije dobro rješenje?
Gljive se sastoje od 85 do 95 posto vode, kako kaže Poon, pa čak i najbrže ispiranje može razrijediti njihov okus i učiniti ih gumenastima ili kašastima. Kad apsorbiraju previše vode, gljive ne mogu postići hrskavu, aromatičnu teksturu. Umjesto toga, one će biti natopljene vodom i vlažne, kako tvrdi.

Koji je najbolji način čišćenja gljiva?
Gljive su porozne i lako upijaju tekućinom, kako pojašnjava Poon, pa je često bolje samo ih obrisati vlažnim papirnatim ručnikom nego prati vodom. Iako različite sorte gljiva mogu zahtijevati različite metode čišćenja, ona uglavnom preporučuje držati se ove tehnike u tri koraka:

– pregledajte plijesan, mrlje i prljavštinu na gljivama
– vlažnim papirnatim ručnikom ili nježnom četkicom obrišite vidljivu prljavštinu ili plijesan, s tim da posebno pažljivo treba počistiti donju stranu gljiva jer se tu mogu zavući bakterije i virusi
– nakon što ih temeljito očiste, osušite ih i spremite u čistu papirnatu vrećicu, nikako plastičnu.jer se u njima stvara kondenzacija pare i vlaga, pa bi gljive ubrzo mogle postati sluzave.

– ako nemate papirnatih vrećica nego samo plastičnu, obavezno je ostavite djelomično otvorenu, ili probušite rupe kako biste osigurali cirkulaciju zraka, savjetuje Poon.Kako biti siguran da su gljive dovoljno čiste?

Gljive koje ste kupili u dućanu uzgajaju se u termički obrađenim kompostima koji su praktički sterilni, što znači da uglavnom nema  patogena poput plijesni, virusa, bakterija, buba i crva, kako kaže Poon. Osim toga, kuhanjem na odgovarajući način visoka temperatura ubija većinu preostalih patogena koji su se mogli zadržati.

Dodatni savjeti za veću sigurnost

Da biste bili što sigurniji držite se ove četiri stvari:

Izaberite gljive iz košarice u rinfuzi, ne one koje su prethodno pripremljene. Ako kupujete one u pakiranju, potražite one koje na plastičnom omotu imaju rupe, jer to omogućava cirkulaciju i sprječava rast bakterija, kako prenosi portal MindBodygreen.
Odaberite gljive koje su svježe, čvrste i nisu vidljivo oštećene ili pokvarene.
Da biste izbjegli unakrsnu kontaminaciju, prije čišćenja gljiva temeljito operite ruke i pribor koji pritom koristite.

Pregledajte sve gljive pojedinačno kako biste bili sigurni da nisu pokvarene.

IZVOR: 24SATA.HR

Foto: Unsplash