#tipsandtricks: Kako pravilno izabrati madrac i koliko često ga treba mijenjati?

by | 10 ožujka, 2020

Besane noći, okretanje, bolovi u leđima i vratu te opća iscrpljenost najčešći su problemi za koje krivimo madrac, a istinitost tih tvrdnji dokazuju brojne studije. Više od 92 posto ljudi smatra kako je kvalitetan madrac najvažniji čimbenik dobrog sna, pokazala je anketa američkog Udruženja za spavanje. Problem je često u starosti madraca, a cijena je najveća prepreka u nabavljanju novog.

Koliko ih često treba mijenjati

Jastuke bismo trebali zamijeniti novima svake dvije godine, a poplun svakih pet godina. Madrac bi trebalo zamijeniti svakih sedam godina. No, ako ste kupili kvalitetni madrac i koristite visokokvalitetne zaštitne navlake, time možete produljiti vijek trajanja svog madraca na od 10 do 15 godina.

Alergični na madrac

Alergija na grinje koje žive i razmnožavaju se u madracu sve su češći zdravstveni problem, a doprinose razvoju astme. Svi koji pate od alergija na prašinu i grinje trebali bi uložiti u kvalitetan madrac od prirodnog lateksa, ili u one s memorijskom pjenom ili gelom. Također, izuzetno je bitno usisavati madrac, a pomoći mogu i navlake protiv grinja.

Tvrdoća madraca je subjektivna kategorija

Nema standardizirane definicije što madrac čini mekanim ili tvrdi. Čovjek sa 100 kg može smatrati madrac premekanim, dok će isti taj madrac biti pretvrd nekome s 50 kg. Zato prije kupnje madraca na njemu treba provesti barem 10 do 20 minuta, jer ćete tako moći realno procijeniti tvrdoće madraca.

Klasični madraci s oprugama

Ovaj najstariji tip madraca ujedno je i najpopularniji zbog dugog vijeka trajanja i pristupačne cijene. Prema stručnjacima, prednosti madraca s oprugama su optimalna potpora cijelom tijelu, dobra prozračenost i udobnost. Negativne strane su veći rizik grinja i problema s kralježnicom, zbog čega se ne savjetuju ljudima s alergijom i kroničnim bolovima u leđima.

Madraci od lateksa za alergične

Madraci od lateksa mogu biti napravljeni od prirodnog lateksa, ili pak kombinirani sa sintetičkim. Stručnjaci se slažu kako je taj tip madraca najbolji za one s alergijama jer onemogućuju razvoj gljivica, bakterija i grinja. Također, izrazito su dugotrajni, no najveći nedostatak im je visoka cijena.

Madraci od memorijske pjene

Ovaj je tip madraca napravljen od poliuretanske pjene, zbog čega su izrazito elastični. Danas su sve popularniji jer se dobro prilagođavaju tijelu i mogu biti otporni na grinje i gljivice. Cijenom su pristupačni, no studije pokazuju da poprilično griju, zbog čega nisu pogodni za žene u menopauzi i one kojima smeta toplina. Vijek trajanja im je kraći nego onima s oprugama ili lateksa.

Gel-madraci

Ovo je najnoviji tip madraca kojeg karakterizira velika tvrdoća i zato je potrebno više vremena da se na njega navikne. Stručnjaci tvrde kako su najbolji za ljude s velikim problemima s kralježnicom. Prednost im je dugotrajnost, a mana visoka cijena.

Foto: Pexels

IZVOR: 24SATA.HR