
Dva cjepiva koja prednjače u uspješnosti već nakon jedne doze
Jedno od najvećih istraživanja do sad, pokazuje da vjerojatnost za zarazu koronavirusom već znatno smanjuje prva doza AstraZenece ili Pfizera. I...
Krumpir je najviše konzumirano povrće u SAD-u, ali često ima lošu reputaciju. Većina ga jede u obliku prženih krumpirića ili čipsa pa ga mnogi smatraju nezdravom hranom. No to ne mora biti tako.
Konzumacija jednog krumpira srednje veličine dnevno može biti dio zdrave prehrane i ne povećava kardiometabolički rizik, odnosno vjerojatnost za obolijevanje od dijabetesa, srčanih bolesti ili moždanog udara. No to pravilo vrijedi samo ako se krumpir kuha na pari ili peče u pećnici te se priprema bez dodavanja previše soli ili zasićenih masti, pokazalo je istraživanje nutricionista s Državnog sveučilišta Pennsylvania.
Također, konzumiranje takvog krumpira dovelo je i do većeg unosa kalija i vlakana u usporedbi s jedenjem rafiniranih žitarica, poput bijele riže, bijelog kruha ili tjestenine, istaknuli su istraživači. Naime, oni su proučavali učinak svakodnevnog jedenja krumpira u usporedbi s unosom istog broja kalorija kroz prerađene žitarice, a rezultate ovog istraživanja objavili su prošlog mjeseca u britanskom časopisu Nutrition.
“Ne želimo da se ljudi ne usude jesti krumpir, ali želimo biti sigurni da ga jedu na zdrav način i u kontroliranoj veličini porcija”, istaknula je Emily Johnston, koautorica studije i studentica na odjelu prehrambenih znanosti Penn Statea u razgovoru za Today.