Kada je pravo vrijeme da djetetu date pametni telefon u ruke?

by | 7 siječnja, 2020

DIJETE vas moli da mu kupite pametni telefon, no je li zbilja spremno za njega? I jeste li vi spremni? Jedno od najčešćih pitanja koje si roditelji postave je upravo ovo, a vrlo često ga postavljaju u blagdansko vrijeme budući da je dobar mobitel odličan poklon za svako dijete. Ipak, treba imati na umu da je kupovina mobitela velika prekretnica u odrastanju djeteta. On mu pruža ulazak u cijeli digitalni svijet (i dobar i loš dio njega) i odmah ga stavlja u samo središte iznimno jakog komunikacijskog huba. Evo nekoliko načina na koje možete procijeniti je li vaše dijete spremno za ovaj korak.

Imate li vremena za pokazati djetetu ispravan i siguran način za korištenje mobitela?

Kupovina pametnog telefona nije jednostavan poklon. To je važan događaj u životu vašeg djeteta i trebali biste biti sigurni da možete odvojiti dovoljno vremena da mu pomognete u snalaženju.

Jako je važno da odmah u početku postavite jasna pravila oko toga za što mobitel služi i da razgovarate s vašim djetetom o tome što sve namjerava napraviti s mobitelom. Raspravite koje aplikacije bi trebalo skinuti, a koje ne te kako pažljivo dodavati kontakte na društvenim mrežama i ostalim aplikacijama. S kim se sve smije dopisivati? Pametno je odmah odrediti neke vodilje. Isto tako, odredite odmah vrijeme koje smije provoditi na mobitelu i hoće li ga imati i preko noći ili ne.

Kako bi ovaj proces prošao uspješno, najpametnije je da nekoliko mjeseci prije nabave uređaja počnete voditi razgovore s vašim djetetom i definirate sve bitne stvari te mu date malo vremena da se navikne na situaciju koja dolazi. Možete i dogovoriti datum kada će se primopredaja dogoditi da biste lakše napravili tu tranziciju.

Može li se vaše dijete koncentrirati na bitno s distrakcijama koje pametni telefon nudi?

Rutina u obavljanju zadataka (poput domaće zadaće) može vam reći puno toga o mogućnosti vašeg djeteta da ostane fokusirano na zadatak i dobro isplanira svoje vrijeme. Imajte na umu da i učenik koji ima dobru rutinu i uspješno obavlja svoje zadatke možda ipak trebati imati neka pravila vezana za korištenje mobitela, ali barem ima jaku osnovu na kojoj može graditi dalje.

Razmislite o tome što načini na koje vaše dijete obavlja zadatke govore o njegovom ili njezinom planiranju vremena i fokusu. Kada počnete zajedno planirati primopredaju mobitela, budite jasni oko svojih očekivanja da novi telefon ne smije utjecati na obavljanje svakodnevnih dužnosti. Isto tako imajte na umu da ste djetetu i vi primjer, probajte izbjeći situacije u kojima vas dijete može vidjeti da tipkate po telefonu dok paralelno obavljate još neku kućansku obvezu.

Pokazuje li vaše dijete moć dobrog prosuđivanja?

Dijete koje je spremno samostalno ići u školu ili trgovinu može biti više spremno za telefon od djeteta koje još nije toliko samostalno. Ovo su neki od dobrih indikatora pri donošenju odluke. Isto tako, jako dobar pokazatelj je i način na koji se vaše dijete odnosi prema vlastitim stvarima. Pazi li na njih? Na kraju, kupujete mu skupu stvar, bilo bi dobro da ste sigurni da će se prema njoj odnositi odgovorno.

Koliko dobro je vaše dijete razvilo socijalne odnose s okolinom?

Komunikacija na društvenim mrežama i u aplikacijama za dopisivanje može biti okrutna. Dijete koje će prihvatiti svaki izazov ili slijediti vršnjake bez obzira na to koliko su njihove ideje glupe, vjerojatno će i biti ranjivije u online komunikaciji. Kako će reagirati na zločeste i ružne poruke koje bi mu netko mogao poslati? Ili na klasični bullying koji je nažalost sve češća pojava među djecom. Djeca koja pokazuju veću potrebu za priznanjem vršnjaka trebat će više vaše pažnje u samom početku korištenja mobitela. Nemojte ovo shvatiti olako.

Postavljanje granica u odnosima s vršnjacima je nešto na čemu možete raditi, ali zajedno. Potražite znakove empatije u njihovim odnosima. Razumije li vaše dijete efekt koji njegove riječi ili djela imaju na drugu djecu; kako reagiraju kad primijete da su nekome povrijedili osjećaje? Tehnologija pojačava društvene odnose, ali je isto tako jako važno da vaše dijete shvati da je na drugom kraju svega toga živa osoba s osjećajima koja čita njegove riječi ili gleda njegove fotografije ili videa.

Pratite njihove interakcije. Djeca mogu biti super nestrpljiva dok čekaju odgovor. Pomozite im u vježbanju strpljivosti prije nego što im nabavite mobitel. Želite ih naučiti da uz strpljivost razmisle o tome što žele napisati prije nego što to naprave. Kontrola impulzivnosti u toj dobi jako je teška.

Zna li vaše dijete kako zatražiti pomoć kada ju zatreba?

Na kraju, neovisno o tome planirate li provjeravati poruke vašeg djeteta ili mu svako toliko pregledati uređaj koji ćete mu dati (ako imate tu namjeru, bilo bi pametno da ju ne skrivate od djeteta zbog vašeg odnosa), budite sigurni da vam dijete zna koje situacije zahtijevaju automatsku i neposrednu intervenciju odrasle osobe. Kada pokaže dobru procjenu neke situacije, pohvalite ga i ohrabrite da to i ponovi. Djeca moraju znati da vam se mogu obratiti i ako su prekršila pravila koja ste dogovorili ili napravila grešku. Probajte određene scenarije koji vas brinu proći s njima prije nego što im date uređaj.

Nema idealnog vremena za pametni telefon i koliko god se pripremali za taj trenutak, očekujte usputne probleme. Idealno, zajedno s vašim djetetom, moći ćete sve potencijalne nesporazume i nesuglasice riješiti razgovorom, pokazivanjem empatije i zdravim razumom. Predajete u ruke djetetu izuzetno opasan uređaj u trenutku kad još uvijek pokušava formirati svoje stavove o svijetu i tek uči što je u redu, a što nije. Dobra priprema, duboko disanje i smisao za humor će vam pomoći da to prebrodite.

IZVOR: INDEX.HR