Čini se da penjanje na stvari sjajno utječe na razvoj dječjeg mozga

by | 6 siječnja, 2020

Imate li dvogodišnjaka koji se penje gdje god je moguće, to je obećavajući znak da se dobro razvija i raste.

To je dio procesa nazvanog propriocepcija – osjećaj tjelesne svjesnosti. Pomaže nam mapirati vlastita tijela i podučava nas kako ga koristiti za različite aktivnosti. Proces propriocepcije počinje mnogo prije rođenja djeteta, kad bebe udaraju i kreću se po majčinoj utrobi. Ti pokreti pomažu djetetovu mozgu da počne razumijevati kako rade dijelovi tijela, kako ih pomicati, gdje se nalaze i kako funkcioniraju s drugim dijelovima tijela.

Kako se razvijaju njihove motoričke sposobnosti, tako raste i znatiželja. Zbog te kombinacije dijete oko druge godine postaje puno mobilnije i u svom okruženju nastavlja prikupljati podatke o mapiranju nadograđujući kondiciju i dodatno pojačavajući razvoj – ukratko, penju se, sve diraju, istražuju…

Razvoj djeteta treba njegovati tako da mu se dopusti da se slobodno kreće, igra i istražuje u sigurnom okruženju. Nužno je ohrabriti ih da se osjećaju samouvjerenima za istraživanje, a ne upozoravati ih na opasnost cijelo vrijeme.

Odlične aktivnosti za proprioceptivni razvoj su penjanje, igranje s plastelinom, puzanje, skakanje, trčanje, kotrljanje, dizanje, puhanje mjehurića, žvakanje, pijenje kroz slamku, zagrljaj, bacanje i hvatanje, balansiranje i udaranje lopte. Ove aktivnosti posebno su korisne za djecu s nekim senzornim poremećajem.

IZVOR: 24SATA.HR