Znate li da danas samo dvije od svakih sto ulica nose ime po ženama?

Jeste li spremni sudjelovati u promjeni?

by | 15 prosinca, 2022
velikanke

U manje od mjesec dana od predstavljanja inicijative Trgni se za ravnopravnost, nastalu s ciljem promjene poražavajuće statistike da svega dva posto ulica u Hrvatskoj nosi ime po ženama, građani, među kojima i niz poznatih osoba, prepoznali su njezinu važnost i dali podršku potpisivanjem peticije na velikanke.hr.

Iako žene čine više od polovice stanovništva u našoj zemlji, i više su nego podzastupljene u nazivima ulica, trgova i parkova – prema posljednjim podacima manje od dva posto ulica u Hrvatskoj nosi ime po ženama, a situacija je jednaka i u našem najvećem i glavnom gradu, Zagrebu, gdje u pojedinim gradskim četvrtima postoji samo jedna ulica ili perivoj koji nosi ime po ženama. Ovoj očitoj brojčanoj neravnopravnosti želi stati na kraj inicijativa Trgni se za ravnopravnost.

U manje od mjesec dana od predstavljanja inicijative na Trgu hrvatskih velikana, 11. studenoga, skupštinski Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova jednoglasno je uvrstio “Trg hrvatskih velikanki” u Fond imena iz kojeg se imenuju javne površine za područje grada Zagreba, čime je uspješno ostvaren prvi korak inicijative. No cilj je, kako ističu pokretači, da ta promjena uistinu i zaživi na poznatom gradskom trgu, zbog čega je pokrenuta i peticija koju će uskoro predati zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Podršku inicijativi dali su i građani s gotovo 5000 potpisa peticije na velikanke.hr, uključujući i mnoge javne osobe, poput književnice Ivane Bodrožić, glazbenica Ide Prester i Željke Veverec, ali i Sandi Pego, Marko Babić, Maša Zibar, Karla Zelić, te zastupnici u Europskom parlamentu – Biljana Borzan, Romana Jerković i Predrag Fred Matić.

Uz institucionalnu podršku Predstavništva Europske komisije, Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj te Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, inicijativu podupiru i udruge Ženska soba, B.a.B.e, kao i Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), a sve s ciljem ravnopravne podijele postojećeg Trga hrvatskih velikana i dodijele imena Trga hrvatskih velikanki drugoj polovici, čime će se odati priznanje zaslužnim ženama koje su nas svojim postignućima zadužile kroz povijest.

Svatko može postati dio promjene i stvaranja prvog trga ravnopravnosti – potpisom peticije na velikanke.hr i/ili izradom personalizirane table na kojoj je moguće napisati ime velikanke iz vašeg života, i tako poručiti svim sadašnjim i budućim velikankama da nisu nevidljive te da svojim radom mogu zaslužiti ulicu nazvanu njihovim imenom.

Više informacija o kampanji možete potražiti na velikanke.hr, na Facebook stranici Velikanke.hr, kao i na Instagramu na velikanke.hr.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Željka Veverec (@zeljkaveverec)

Foto: PR