Znanstvenici tvrde da je moguće botoksom riješiti probleme migrene

by | 21 prosinca, 2019

Botoks je popularna metoda za peglanje bora, a možda može pomoći kod još nekih tegoba.

Botoks se danas upotrebljava za liječenje brojnih zdravstvenih stanja, uključujući grčeve mišića, pretjerano znojenje i neka zdravstvena stanja očnih mišića. Međutim, jedna od njegovih najčešćih primjena je u preventivnom liječenju migrene. Migrena je glavobolja koja se javlja na period dulji od 15 dana mjesečno, i to dulje od tri mjeseca, rijetka je i pogađa oko tri posto populacije.

Nedavna analiza objedinila je rezultate višestrukih studija kako bi istražila koristi botoksa u smanjenju učestalosti migrena. Rezultati su sugerirali da ima koristi od ovog tretmana s obzirom na to da je poboljšala kvalitetu života i značajno smanjila učestalost migrena.

Kako je sve počelo?

Botoks je u liječenje kronične migrene uveden 2000. godine, nakon što su neki ljudi koji su primali injekcije za kozmetičko liječenje linija lica prijavili smanjenje glavobolje. Međutim, početna istraživanja nisu dala takve rezultate.

No 2010. godine dva velika istraživanja pokazala su kako stvarno ima koristi od botoksa po pitanju smanjenja glavobolja i poboljšanja kvalitete života. Čak je i Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila ovaj tretman za migrene, kako prenosi Harvard Health.

Botoks se prima direktno u živce, gdje može modificirati oslobađanje neurotransmitera, kemikalija koje prenose signale između stanica mozga. Taj proces može prekinuti proizvodnju bola blokirajući oslobađanje kemikalija koje stvaraju bol.

Iako još nije dokazano, ovaj bi postupak mogao dovesti do smanjenja procesa boli u mozgu koji su možda odgovorni za migrenu.

Koji su rizici?

Teoretski, ubrizgavanje botoksa moglo bi rezultirati mišićnom slabošću ili paralizom pa se ovaj tretman izbjegava kod osoba s mišićnom slabošću. Međutim, u praksi su reakcije na cijelom tijelu ili nuspojave rijetke.

Ponekad se javljaju blage iritacije povezane s ubrizganim injekcijama. To su iritacije poput privremenog spuštanja očnih kapaka, a te se komplikacije mogu izbjeći premještanjem naknadnih injekcija na drugo mjesto.

Osobe koje su primile ovaj tretman obično nemaju nikakvih ograničenja nakon injekcija i mogu se vratiti na posao ili uobičajenim aktivnostima.

Nedostatak botoksa je u tome da ga mora davati liječnik injekcijama svaka tri mjeseca kako bi se održao učinak.

Botoks je postao uobičajeno liječenje u SAD-u zato što su injekcije botoksa blage, dobro podnošljive i, čini se, sigurne za liječenje migrena.

Foto: Unsplash

IZVOR: INDEX.HR