Znakovi koji ukazuju na to da vaše dijete ima problema s mentalnim zdravljem

by | 30 rujna, 2020

Većina roditelja ima snažnu i instinktivnu potrebu za zaštitom vlastitog djeteta, a na njegove potrebe reagira u istom trenutku.

Kada je u pitanju fizičko zdravlje, ozljede te vidljive promjene na tijelu puno je lakše reagirati. No one unutrašnje mentalne boljke puno je teže uočiti. Najčešće se one očituju kroz ponašanje djeteta u školi, u odnosu s drugim učenicima, profesorima te kroz ocjene. Istraživanja kažu kako je jedno od pet djece pogođeno nekim emocionalnim ili bihevioralnim poremećajem. Mnogi roditelji često primijete da nešto nije u redu, no uzrok te način na koji to trebaju rješavati ostane misterij.

Kako prepoznati da nešto nije u redu?

Doktor, prijatelji, bliske osobe te obitelj mogu vam reći da se radi o fazi. No ako osjetite da ta “faza” traje predugo te ako nije vezana uz velike životne promjene poput gubitka bliske osobe, razvoda braka roditelja, selidbe i slično, obratite se stručnjacima. U nastavku vam donosimo simptome i ponašanja koja mogu ukazati da nešto nije u redu.

Vaše dijete ima poteškoća u školi koje prije nije imalo
Vaše dijete zlostavlja ili maltretira druge učenike
Vaše se dijete samoozljeđuje
Vaše dijete izbjegava prijatelje i rodbinu
Vaše dijete ima česte promjene raspoloženja
Vaše dijete ima manjak energije i motivacije
Vaše dijete ima problem s koncentracijom
Vaše dijete ima problem sa spavanjem te česte noćne more
Vaše dijete jede puno više ili puno manje nego prije
Vaše dijete zanemaruje higijenu i ne mari za izgled
Vaše dijete pretjerano mari za izgled i vlastitu kilažu

Ako primijetite jedan ili više navedenih simptoma, najprije se obratite stručnoj osobi. Zapamtite da mentalne bolesti i poteškoće nisu rezervirane samo za odrasle ljude te da se istih ne smijete i ne trebate sramiti.

Foto: Daiga Ellaby/Unsplash