Znakovi koji ukazuju na to da vam je oslabljen imunitet

by | 26 kolovoza, 2020

Jačanje imuniteta oduvijek je bitna tema i nešto na čemu svaki čovjek treba raditi. S pandemijom koronavirusa ova je tema postala još bitnija.

Na pad imuniteta utječu mnogi faktori, a neki od njih su stres, neispavanost, nezdrava hrana, životni stil te kronične i autoimune bolesti. Svi ovi faktori mogu dovesti do fizičkih i psihičkih poteškoća, koje na samim počecima nisu jasno uočljive. U nastavku vam donosimo osam znakova pada imuniteta prema riječima stručnjaka.

Česte gripe i prehlade

Stručnjaci kažu kako je kod odraslih osoba normalno imati gripu ili prehladu dva do tri puta godišnje, s periodom oporavka od sedam do deset dana. Ako ste bolesni češće od tri puta godišnje i ako periodi oporavka traju duže, znači da vam se organizam bori te da je oslabljen.

Neispavanost

Spavanje je vrlo bitno za normalan rad organizma i dobar imunitet. Melatonin, hormon koji tijelo ispušta kada postanete pospani, potiče proizvodnju citokina koji aktiviraju stanice za borbu protiv infekcija. Pobrinite se da svake večeri spavati između sedam i devet sati.

Stres

Stresna situacija na poslu, previše radnih sati, manjak sna i odmora te osobni problemi koji vas muče mogu biti uzrok kroničnog stresa koji narušava imunitet. Stres smanjuje razinu IgA antitijela, čiji manjak može uzrokovati ponavljanje infekcija te u težim slučajevima autoimune bolesti.

Depresija ili iznenadni gubitak drage osobe

Depresija nije samo bolest koja utječe na psihičko i mentalno zdravlje. Ona, također, može utjecati na fizičko zdravlje, a samim tim i na imunitet čovjeka. Isto tako, istraživanja su pokazala kako osobe koje izgube bliske ljube imaju znatno oslabljenu krvnu sliku.

Dijareja i drugi problemi probavnog trakta

Kronična dijareja pokazatelj je narušenog imunološkog sustava. Moguće je da je ista uzrokovana infekcijom, disbalansom mikrobioma ili parazitom. Problemi s probavnim traktom vrlo su opasni jer najčešće znače da organizam ne apsorbira dovoljno nutrijenata, a sve to može dovesti do pada imuniteta.

Nezdrava hrana

Nezdrava hrana, u koju je uključena velika količina ugljikohidrata i šećera, nikako nije dobra za zdravlje čovjeka. Osim što takva hrana povećava rizik od dijabetesa i srčanožilnih bolesti, može biti i uzrok pretilosti.

Upaljena koža

Akne, crvenilo, gljivične i bakterijske infekcije, ekcemi i alergije samo su neki od načina na koje vam vaša koža govori da morate poraditi na dizanju imuniteta. Nemojte zanemarivati takve znakove.

Prekomjerno uživanje alkohola

Ako ste primijetili da ste pojačali konzumiranje alkohola, razmislite što je uzrok tome. Čak i ako niste alkoholičari i redoviti u ispijanju alkoholnih napitaka, morate znati da alkohol itekako može loše utjecati na imunitet tako što smanjuje razinu bijelih krvnih stanica.

Nabrojani znakovi pada imuniteta često znaju biti povezani. Primjerice, ako ne spavate dovoljno i imate naporan radni tjedan, veće su šanse da ćete biti pod stresom. Kako biste izbjegli pad imuniteta uzrokovan gorenavedenim stvarima, radite na jačanju svog imuniteta.

  • Spavajte između sedam i devet sati.
  • Smanjite stres jogom, tehnikama pravilnog disanja ili meditacijom.
  • Budite tjelesno aktivni, trenirajte.
  • Pazite što jedete i pijete, neka ručak bude najobilniji obrok u vašem danu.
  • Unosite suplemente; vitamin C, D, cink, magnezij te probiotike.
  • Pijte dovoljno tekućine, ponajprije vode i čajeva te ako baš želite, prirodne sokove.
  • Smanjite unos alkohola.
  • Vodite brigu o kroničnim bolestima ako ih imate.

Foto: Andrea Picaquadio/Pexels