Znakovi koji ukazuju na to da doživljavate emocionalno i mentalno zlostavljanje u vezi

by | 20 siječnja, 2021
emocionalno i psihičko zlostavljanje

Iako se o njemu kroz povijest nedovoljno govorilo, zlostavljanje je, nažalost, dio međuljudskih odnosa, a ljubavne veze nisu izuzetak kad je isto u pitanju.

Činjenica je da su žene drukčije odgajane, učene i tretirane, a izmicanjem sve dalje u prošlost ta je razlika, u odnosu na muškarce, sve jača i izraženija. Žrtve nasilja i zlostavljanja itekako mogu biti i u muškarci te djeca. No ono što je mnogim tim žrtvama zajedničko kad je u pitanju nasilje koje nije fizičko jest činjenica da ga mnoge nisu svjesne. Fizičko je nasilje lakše prepoznati od mentalnog i emotivnog. No ono je, nažalost, čest i često neprimijećen dio veze. U nastavu vam donosimo nekoliko znakova koji ukazuju na to da ste u vezi s osobom koja vas mentalno i emocionalno zlostavlja.

Znakovi emocionalnog i mentalnog zlostavljanja u vezi

Tjera vas da sumnjate u sebe

Ako vas osoba s kojom ste u vezi ne vrednuje vaše argumente te na vaše primjedbe govori da ste nerazumni i ludi, ta vas osoba obmanjuje i tjera da sumnjate u vlastito mentalno stanje. Isto tako, ta će vas osoba vjerojatno dovesti do toga da sumnjate u vlastite sposobnosti, vrline te da preispitujete svoje želje i sve ono što prije niste.

Ne cijeni vaše osjećaje

U trenucima u kojima vaš partner ili partnerica učini nešto neprimjereno, a vi jasno pokažete da vas je to povrijedilo, od druge bi strane trebali dobiti samo razumijevanje i podršku. Ako u tom trenutku dobijete podrugivanje i zanemarivanje osjećaja na koje ste ukazali, morate znati da imate posla s toksičnom osobom.

Izruguje vam se

Humor je za mnoge ljude velik i bitan dio veze. No osoba s kojom ste u vezi nikako se ne bi trebala smijati vašim nesposobnostima te vas ismijavati zbog stvari na koje ste osjetljivi. Smijanje na takve stvari zapravo je potreba za pokazivanjem moći nad drugom osobom. Nemojte to dopuštati.

Ne poštuje vašu privatnost

Provjeravanje poruka, mailova, financija te bilo kojih drugih osobnih granica je apsolutno nedopušteno u vezi. Svaka bi osoba, bez obzira na to što je u odnosu s drugom, trebala imati privatnost i osobne granice. Nemojte dati da vam ih druga osoba ruši bez dozvole i nemojte pristajati na odnos u kojem vas netko kontrolira na navedene načine.

Brani vam druženja s dragim ljudima i govori protiv njih

Zabrane bilo kojeg tipa nikako ne bi trebale biti dio veze. Ako vam druga strana neprestano govori protiv dragih ljudi, okreće vas protiv njih te vam brani druženja, morate znati da je to još jedan vid kontrole koju želi imati nad vama. Takve osobe druge ljude shvaćaju kao prijetnju.

Ponižava vas pred drugima

Svaka veza treba predstavljati odnos koji se temelji na međusobnom podržavanju i razumijevanju. Ako vas osoba s kojom ste u vezi ponižava pred drugima, kad ste nasamo ili iza vaših leđa, trebate okončati taj odnos.

Ima bijesne ispade

Osobe koje žele steći kontrolu nad drugima često imaju ispade u trenucima u kojima shvate da im kontroliranje nije uspjelo. Takve će se osobe derati, bjesniti, vrijeđati, ponižavati te ponekad biti pasivno agresivni.

Ako ste ikada doživjeli navedene oblike nasilja, morate znati da niste sami te da se uvijek možete obratiti bliskim ili stručnim osobama.

Foto: Oscar Keys/Unsplash