Što je ženski krug i trebate li se priključiti jednome?

by | 27 rujna, 2023
ženska zajednica

Moj krug bliskih prijateljica čini nekoliko žena s kojima me život spojio u potpuno različitim periodima. S dijelom njih dogovaram se za okupljanje više od pola godine, s jednom se dogovor prolongira po gotovo mjesec dana, drugu pokušavam uloviti cijelo godišnje doba, dok treću moram rezervirati tjednima unaprijed. Svi oni memeovi o prijateljstvima u odrasloj dobi odavno su postali realnost mojih prijateljica i mene zahvaljujući obiteljima, zahtjevnim poslovima i obvezama koje nameće svakodnevica. U jeku tih pokušaja druženja, često pomislim da bi se barem jedno žensko okupljanje mjesečno trebalo podrazumijevati, pod cijenu još jedne stavke na listi obveza. Da nisam usamljena u ovakvim kontemplacijama dokazuje sve veća popularnost organiziranih ženskih krugova posljednjih godina.

“Rekla bih da ne postoji prava definicija ženskih krugova, ali oni su, kako im samo ime govori, trenuci okupljanja žena. U mojoj praksi, namijenjeni su ženama svih dobi koje se imaju potrebu okupiti i podijeliti neka svoja iskustva”, pojašnjava Ivana Crnčić, certificirana učiteljica joge i trenerica sistemskih konstelacija. Ivana je organizirala nekoliko ženskih krugova koji su bili vezani uz njezina područja rada, a to je rad s ljudima kroz sistemske konstelacije i jogu, kao i vježbe joge za lice. “Nekoć su to bili krugovi za razgovor na kojima bismo pričale o određenoj temi koja je možda u tom trenutku bila aktualna. Dobivale bismo priliku čuti drukčije poglede na istu temu. Nakon toga, nastali su ženski krugovi blagoslova pretkinja. Oni su, pak, namijenjeni tome da se povežemo i osvijestimo pretkinje u sebi. Mi od njih nismo odvojene. One žive u nama, baš kao i njihova iskustva, a danas i znanost to na više razina potvrđuje. Žene prije nas proživjele su različita iskustva kojima mogu obogatiti naš život te su imale puno znanja i mudrosti. Doveli smo se do trenutka u kojima se ženska mudrost koja dolazi s godinama nije cijenila, no čini se da se pomalo vraćamo izvorima”, otkriva Ivana.

zajednica žena

Premda će nekome možda zazvučati previše new age, ženski krugovi zapravo počivaju na našoj iskonskoj potrebi za kontaktom. Tisućama godina, i u svim kulturama, žene su se okupljale na ovaj način, no moderna i suludo brza svakodnevica istisnula je ovu jednostavnu praksu koja promovira zajedništvo. Nekoć su se, u davna vremena, kad su ljudi živjeli u skladu s prirodom i njezinim ciklusima, ovakvi krugovi održavali za vrijeme punog Mjeseca, koji se povezivao sa ženskom energijom, no danas oni mogu predstavljati uistinu sve vrste ženske podrške – od slavlja uspjeha, preko krugova za menopauzu, do žalovanja zbog gubitka bebe. “U jednom ženskom krugu događa se podrška, razumijevanje i novi odnosi, puno korisnoga što možemo ponijeti sa sobom i sa ženskog kruga. Sve što radimo same za sebe ima smisla, no u grupi se učinak pojačava”, objašnjava Ivana Crnčić.

Ženski krug – antidot odvojenosti

“Najveća korist ženskih krugova je u tome što dobivamo priliku otvoriti se i govoriti o nekim svojim temama ili čuti slična iskustva žena koje su već nešto prošle. Dobivamo priliku da podržimo i budemo podržane te da osjetimo kako u bilo kojoj temi nismo same. Sve to što se nama događa, a čini nam se izazovno, sigurno se već nekome dogodilo. Isto tako, iako se žene često druže i “piju kave”, ovo je prilika da se nauči nešto novo, a to novo onda se može uklopiti u svakodnevicu”, govori Ivana te dodaje da se na krugovima učimo slušati i stvarno čuti druge, ali i imamo priliku da se nas čuje i da se učimo izložiti pred drugima. “Mislim da nam se u današnjem, užurbanom načinu života vrlo često prikrade osjećaj odvojenosti, nepovezanosti i usamljenosti, a ovakvi krugovi daju upravo suprotnu sliku”, govori.

Kako organizirati ženski krug?

I dok će na društvenim mrežama hashtag #womenscircle danas najčešće biti popraćen tarot kartama, fotografijama žena okupljenih oko vatre ili u šumi, za organizaciju ženskog kruga ne morate se opterećivati ovim “dodacima” spiritualnih praksi, koje danas doživljavaju boom. Kako nam otkriva Ivana Crnčić, ženski krug može organizirati svatko, a treba vam malo prostora i atmosfere te ideja oko teme druženja. “Za svaki krug treba postojati određena tema. Treba se usuglasiti oko pravila. Za mene je uvijek bilo bitno da učimo govoriti i slušati, s naglaskom na slušanje. Govorimo jedna po jedna. Važno je i da se u potpunosti uvažavamo bez obzira na sve. Svi su prihvaćeni i dobrodošli. Bez obzira na to imamo li 16 ili 96 godina, naše je mišljenje važno”, govori Ivana te dodaje da ako baratate ili se bavite nekom dodatnom tehikom, tim bolje. “Ja sam prihvatila i obgrlila svoju organizatorsku ulogu. Volim biti u društvu žena. U privatnom životu s prijateljicama se okupljam jednom mjesečno na večerama. Pričamo o raznim temama, vrlo spontano, ali napunimo se za nadolazeće tjedne i jedva čekamo sljedeći susret. I to možemo nazvati ženskim krugom.”

zajednica žena

Prenošenje mudrosti

“Smatram da smo se udaljili od prirodnog načina života i funkcioniranja. Nije prihvatljivo da se žene određene dobi prestaju uvažavati ili da ne koristimo mudrost starijih generacija, koja se nekoć cijenila i svjesno, ponekad i kroz rituale, prenosila s generacije na generaciju.

Udaljavamo se međusobno i zbog pretrpanih rasporeda. Razmišljamo o konkurenciji umjesto o suradnji. I lijepo je što je stigao trenutak da se sistem ponovno uravnoteži te uključi sve članice i članove na ravnopravan način. Ženski krugovi postali su popularni i to je divno. Žene koje surađuju i koje su udružene produktivne su, brze, a suptilne i nježne”, govori nam Ivana.

Bez obzira na to što se ova tematska okupljanja žena danas pripisuju popularnosti alternativnim duhovnim praksama, ona su u svojoj suštini izvrstan način za produbljivanje prijateljstava. U svijetu u kojem su usamljenost i izoliranost prava pošast, ženski krugovi postaju izvori povezivanja, utjehe, zajedništva i topline. A to nam, neovisno o stupnju moderniziranosti i brzine društva u kojem živimo, nikad neće prestati biti potrebno.

Foto: Caiaimage/Monashee Alonso/iStock/Getty Images Plus