Žene kojima se divimo: Tihana Lazović Trifunović

by | 1 prosinca, 2022
tihana lazović

Uspješne, moćne i autentične, inspiriraju nas svojim postignućima, ali i svojom snagom, odlučnošću i posvećenošću – kako svojim poslovnim i privatnim ciljevima tako i svojim nastojanjima da ovaj svijet učine boljim i zdravijim mjestom za sve nas. Predstavljamo vam osam sjajnih žena koje su ostavile trag u 2022. godini, svaka na svoj način i u svojem području…

Naša glumica će prošlu godinu pamtiti po putovanjima, pa i onom jednom na koje je krenula s glumcem Branislavom Trifunovićem, s kojim se vjenčala u kolovozu. Mi ćemo je pamtiti po i dalje odličnim ulogama, a svakako i onoj Lipše u TV seriji Područje bez signala. Nagrade je prate od filma Lukasa Nole Šuti, u kojem je debitirala, a danas česta gošća domaćih i međunarodnih festivala plijeni pažnju i modnim kombinacijama. No mi joj se prije svega divimo zbog uloga i projekata kojima nas potiče na razmišljanje i na angažman u našem “uspavanom” društvu. A to čini posebno zbog onih djevojčica i žena koje još uvijek traže svoj glas u ovom “muškom” svijetu.

Što smatrate svojim najvećim uspjehom u 2022. godini?

Vjerojatno bih, za početak, trebala definirati “uspjeh”. Što za mene uopće znači uspjeh? Prilično je teško pitanje (osmijeh), ali, evo, uspjehom smatram dovođenje sebe u balans, u zdravo psihofizičko stanje, kad rad na sebi u raznim oblicima urodi plodom. Kad sam dobra sebi i drugima. Što se poslovnih uspjeha tiče, tu sam vrlo sramežljiva, da ne kažem kritična. Ali, evo, učim biti nježnija prema sebi.

Po čemu ćete pamtiti ovu godinu?

Mislim da mora proći više vremena pa da s nekom distancom spoznam što sam to ostvarila ili naučila u 2022. godini. Ali ovako na prvu, pamtit ću je po divnim projektima, putovanjima i slavljenju ljubavi.

Jeste li dosad ostvarili sve što ste zamislili na poslovnom, ali i privatnom planu?

Znate kako mi ljudi zamislimo i planiramo svašta, pa se svemir potrudi da nas iznenadi i podsjeti da usporimo, “povučemo kočnicu” i malo više živimo ono što je danas umjesto da se napinjemo u tom besmislenom pokušaju da kontroliramo budućnost ili ostvarujemo nešto što smo zamislili da moramo ostvariti. Sretna sam što radim na projektima koje uglavnom volim, radoholičarka sam i “bacam se na glavu” za projekte u koje vjerujem.

Koji su bili najveći izazovi i prepreke na koje ste naišli tijekom svog života, ali i svoje karijere?

Mislim da je velik izazov preživjeti dvadesete. Ne bih rekla da tridesete nisu jednako izazovne, ali dvadesete su prilično bile turbulentne. Tko sam, što sam i zašto sam? Nemam te odgovore ni danas, ali prestala sam ih postavljati. Malo sam mirnija po pitanju same sebe u ovom društvu, poslu, svijetu… Mislim da je općenito najveći izazov sačuvati se, odnosno pronaći samog sebe i onda se naučiti voljeti. Svoje tijelo, individualnost, svoj glas, svoj bunt, svoje snove, želje, svoje pogreške, promašaje…

Na koji ste segment svog rada najponosniji i zašto?

Ponosna sam na to što stojim iza svakog projekta koji radim. Biram i biraju me projekti koji pričaju važne priče, koji su društveno angažirani, koji tjeraju ljude na promišljanje. Nemam ništa protiv filmova, predstava i televizijskog sadržaja koji je tu za zabavu, ali mene osobno to ne zanima previše.

tihana lazović

Što je to što Vas uvijek vodi ka tome da budete bolji i usavršavate se?

Perfekcionist sam otkad znam za sebe. Ali ne bih to nazvala svojom vrlinom, upravo suprotno. Često sam nezadovoljna, uvijek mislim da sam mogla bolje, nikad nije dovoljno dobro. Učim se “popustiti” malo…

Što mi danas možemo naučiti od starijih generacija žena, naših majki, baka?

Skromnost. Požrtvovnost. Nesebičnost.

Koji bismo “nelagodan” razgovor trebali pokrenuti ili obaviti na razini društva u 2023.?

Ne bih to nazvala nelagodnim, nego nužnim razgovorima, poput što je položaj žena i djevojčica u ovom još uvijek, nažalost, vrlo patrijarhalnom društvu. Voljela bih i da više razgovaramo o mentalnom zdravlju, o osjećajima, anksioznostima i strahovima, a manje o dijetama, boji ruža i anticelulitnim tretmanima.

Koju biste promjenu voljeli vidjeti na razini društva u godinama koje slijede?

Voljela bih da postanemo neposlušniji i izlazimo na ulice. Bojim se društva koje je letargično i “uspavano”.

Kad biste morali dati samo jedan savjet mladim ljudima koji se žele baviti onime čime se Vi bavite, koji bi to savjet bio?

Samo hrabro i beskompromisno.

Kako u užurbanoj svakodnevici pronalazite vrijeme samo za sebe, odnosno kako se brinete za svoje mentalno zdravlje?

Kad ne radim, onda ljenčarim sto na sat. Vježbam jogu koja me centrira i posloži, uči me strpljivosti i zahvalnosti.

 

Fotografija: Jelena Balić
Kreativno vodstvo projekta i styling: Petar Trbović
Make-up: Simona Antonović
Kosa: Mijo Majhen
Asistentica stilista: Laura Bošnjak
Odjeća: Haljina Sportmax. Salonke Zara