Žene koje izbjegavaju vježbati u tridesetima u većoj su opasnosti od infarkta

by | 10 prosinca, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Izbjegavanje nezdravih navika i brze hrane nisu dovoljni u zaštiti od srčanih bolesti, a kod žena je čak presudnija razina fizičke aktivnosti, kako tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Queensland u Australiji.

Prema istraživanju na više od 30.000 žena u dobi od 22. do 90. godina, one koje nisu redovito vježbale u svojim 30-ima, imale su dvostruko veći rizik od razvoja srčanih bolesti i infarkta, kako piše “Daily Mail”.

Čak i nakon što su uračunali faktore poput pretilosti, pušenja i povremenog pijenja alkohola, znanstvenici su zaključili da najveći rizik za zdravlje srca donosi upravo nedostatak fizičke aktivnosti. Taj se rizik smanjuje s godinama, pa tako one žene koje ne vježbaju u 40-ima imaju za 38 posto veći rizik od bolesti srca koji pada na 28 posto u 50-ima.

Iz toga proizlazi da je ključno vježbati u mlađoj i srednjoj dobi jer se upravo tada određuju temelji za dobro zdravstveno stanje u budućnosti, zaključili su istraživači.

“Fenomen neaktivnosti i sjedilačkog života naziva se još i tzv. sindromom “Trnoružice”, prema kojem pasivan život i izbjegavanje kretanja u 30-ima donose velike zdravstvene probleme u budućnosti”, rekla je voditeljica istraživanja, profesorica Wendy Brown.

Već 20 minuta vježbanja na dan čini veliku razliku i štiti zdravlje, kako ističu liječnici.