Želite li živjeti dugo, napravite ovih pet životnih promjena

by | 1 ožujka, 2020

Temeljem istraživanja, neke od sljedećih stvari mogle bi vam omogućiti dulji život.

Pokrenite se

Golema količina znanstvenih podataka sugerira da je jedna od najvažnijih stvari za dug život pokretljivost i fizička aktivnost i u kasnijoj životnoj dobi. Nije potrebno trčatu maratone ili stalno ići u teretanu, ali pokušajte ostati aktivni i kretati se svaki dan barem pola sata.

Prihvatite izazove s radošću

Mnogi misle da je tajna dugovječnosti u tome da stvari treba uzimati s dozom odmaka, izbjegavati pretežak rad i uzimati dovoljno odmora, ali prema rezultatima istraživanja, tajna je baš u suprotnome.

Oni koji su teško i naporno radili te postigli puno toga bili su zdraviji u starijoj dobi. Imati zahtjevan posao u okruženju koje vas podržava i podupire može biti vrlo zdravo. S druge strane, ako ste zapeli u neprijateljskoj atmosferi s ograničenim mogućnostima za obavljanje posla na način koji smatrate dobrim, možda je vrijeme da promijenite posao.

Ostanite povezani i održavajte odnose

Za zdrav život nije dovoljno samo održavati fizičku kondiciju nego i ostati aktivan u ostalim, društvenim aspektima života. Ostanite u kontaktu s članovima obitelji, radite različite stvari i družite se s prijateljima te pokušajte pomagati drugima, bilo kroz volontiranje ili na poslu.

Razmislite o braku

Prema istraživanju, osobe u stabilnim, ispunjavajućim vezama imaju tendenciju biti zdravije. Kod muškaraca je primijećen zdraviji obrazac ponašanja u dugotrajnim brakovima, dok je kod žena za zdravlje bilo potrebno da nađu odanog muža koji bi ih poštovao. Ono što je zanimljivo, kod žena koje su bile u lošim vezama pa iz njih izašle (bilo da su se razvele ili ostale udovice) primijetilo se poboljšanje zdravlja i raspoloženja.

Budite prijatelji sa zdravim ljudima

Jedan od najboljih načina za održavanje zdravlja i promjenu životnog stila je da se okružite ljudima koji su aktivni, zdravi, pozitivni i uključeni u događanja. Pokušajte pronaći društvene grupe ili osobe koje vam odgovaraju i počnite se baviti aktivnostima koje vam se sviđaju. To će vam poboljšati i psihičko i fizičko zdravlje.

IZVOR: INDEX.HR