Maslac od kikirikija nam je upravo postao još draži

by | 31 listopada, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Novo istraživanje pokazalo je da starije djevojke koje redovito jedu maslac od kikirikija ili lješnjaka, kao i druge izvore biljnih bjelančevina i masti, mogu smanjiti vjerojatnost obolijevanja od raka dojke za čak 39 posto. Dok su dobroćudne bolesti dojke, poput recimo ciste, zapravo nekancerogene, neki njihovi oblici mogu povećati rizik od razvoja raka dojke kasnije u životu.

Rezultati su zasnovani na podacima koji su prikupljeni na više od 9000 djevojaka i mladih žena u sklopu istraživanja koje je provela medicinska škola na Harvardu i bolnica Brigham. Istraživali su prehrambene navike djevojaka od devet do 15 godina u periodu od 1996. do 2001. godine. Kasnije, od 2005. do 2010. godine iste su ispitanice odgovarale je li im biopsijom dijagnosticirana benigna bolest dojki.

Znanstvenici su došli do zaključka da su djevojke koje su jele dvije porcije maslaca od kikirikija tjedno imale čak 39 posto manju vjerojatnost da će do 30. godine razviti neki oblik dobroćudne bolesti dojke.

“Ovo istraživanje dokazuje da maslac od kikirikija može pomoći u smanjenju rizika od raka dojke kod žena”, rekao je Graham Colditz, s Medicinskog sveučilišta u Washingtonu.

Za maksimalnu zaštitu, on preporučuje da djevojke dvaput tjedno konzumiraju po 30 grama maslaca od kikirikija uz uobičajenu prehranu.

“U slučaju da su alergične na kikiriki, mogu jesti i maslac od lješnjaka. Istraživali smo i utjecaje graha, leće i soje – ostalih izvora biljnih bjelančevina i masti – te smo također primijetili povoljan učinak. Za one koji su alergični na orašaste plodove postoje mnoge alternative”, objašnjava Colditz.

Posljednjih godina provedena su mnoga istraživanja koja povezuju životne navike s prevencijom raka dojke. Prethodno istraživanje pokazalo je da ispijanje alkohola tijekom adolescencije može povećati rizik od raka dojke za čak 11 posto.