Na koje sve načine možete uštedjeti novac i dodatno zaraditi?

by | 17 travnja, 2020

Postoji puno složenih i učinkovitih metoda kako uložiti novac i zaraditi više, ali je uglavnom potrebno imati dodatno znanje, talent ili angažirati financijskog stručnjaka. Ipak, to ne znači da ne možete uštedjeti više novca. Samo je potrebno naučiti drukčije pristupe i trikove.

Uložite u sebe

Najbolji ulog za vašu budućnost je ulaganje u sebe. Što prije ovo shvatite, to je bolje jer biste trebali raditi što više različitih stvari dok ste mladi.

Naravno, ovdje je riječ o učenju novih stvari i novom iskustvu. Ne misli se da biste trebali imati još jednu fakultetsku diplomu, nego da pokušate naučiti nešto što vas zanima. Čitanje knjiga, online tečajevi, dobivanje certifikata ili pohađanje programa za osobni razvoj, sve su to savršene mogućnosti. Što više ulažete u sebe, to postajete vrjedniji.

Na internetu postoji veliki broj besplatnih predavanja i tečajeva. Isprobajte ih kako biste vidjeli u kojem smjeru trebate krenuti.

Upamtite pravilo “3 puta 8”

Svi znamo da u prosjeku radimo osam sati dnevno, spavamo osam sati i imamo oko osam sati dnevno slobodnog vremena. Svoje radno vrijeme prodajemo drugim ljudima, a vrijeme za spavanje odvajamo za naše tijelo. Dakle, jedini način da postanete bolji u nečemu je pametno utrošiti zadnjih osam sati dana. Napravite nešto što bi vama bilo korisno u dugoročnoj perspektivi, kao što je poboljšanje vještina koje već imate ili učenje novih.

Ako više zarađujete, više ćete moći i uštedjeti.

Pažljivo posuđujte novac obitelji i prijateljima

Iako volimo svoju rodbinu i prijatelje i brinemo se za njih, problem je u tome što oni mogu imati drukčiji način razmišljanja kada je riječ o novcu koji su posudili od vas. Moguće je da se nadaju da ćete zaboraviti na dug ili im jednostavno oprostiti. Zbog ovog mogućeg nesporazuma može doći i do prekida dobrih odnosa. Dakle, ili nemojte uopće posuđivati novac ili se dogovorite oko fiksnog roka za njegovo vraćanje.

Trošite manje i bit ćete slobodniji i fleksibilniji

Članci na temu stjecanja bogatstva često preporučuju smanjenje potrošnje. Taj savjet ima puno više smisla nego izgleda na prvi pogled. Zamislite da idete na posao koji mrzite, da živite u mjestu koje ne volite i da možete jednostavno promijeniti to kada god poželite. Kada počnete štedjeti više novca postajete fleksibilniji, i moći ćete raditi stvari koje su vam doista važne.

Primjenjujte pravilo 24 sata

Često se događa da su nam kupnje temeljene na emocijama ili je riječ o impulzivnim kupnjama. Naime, kad trošimo novac na male stvari, iznos nije značajan i ima svrhu da se na brz način zabavimo. Kad zbrojite sve te stvari, shvatite da te kupnje nisu bile razumne.

Dakle, da biste smanjili troškove koji vam stvarno nisu potrebni, potrebno je primjenjivati pravilo 24 sata. Pričekajte samo jedan dan da biste obavili željenu kupnju. Vaše će se emocije smiriti i moći ćete donijeti konačnu odluku kako se stvarno osjećate. Iznenadit ćete se koliko stvari zapravo nećete kupiti.

Svakog dana provedite barem jednu minutu provjeravajući svoje troškove

Ovaj je trik jako jednostavan, a omogućava da držite svoje troškove pod kontrolom. Potrošite samo jednu minutu tijekom dana na provjeru i razmišljanje o svakoj pojedinačnoj kupnji koju ste obavili u tom razdoblju. To će vam omogućiti da detektirate problematične kupnje, usporite potrošnju i odredite količinu novca koja vam je potrebna za svaki dan.

Prije svake kupnje napravite usporedbu

Još jedan način da usporite s kupnjom i date sebi vremena da razmislite o tome što kupujete, a kako biste izbjegli razočaranje u budućnosti, jest da uvijek napravite usporedbe s nečim što vam je važno. Na primjer, kad u butiku vidite prekrasan džemper koji vam zapravo ne treba ili je cijena previsoka, razmislite na ovaj način: Je li taj džemper važniji od savršenog odmora sljedećeg mjeseca?

Nemojte nasjedati na marketinške trikove

Velike tvrtke koriste razne trikove da bismo kupili stvari koje nam ne trebaju. Većina nam je tih marketinških trikova poznata, ali i dalje djeluju i dalje vjerujemo u lažne popuste i rasprodaje, kako navodi Bright Side.

Da biste izbjegli te trikove, treba imati na umu da svaki put kada postoji popust, to je uglavnom samo za proizvode koji su imali veću cijenu ili nisu dobre kvalitete. Na kraju je proizvođač jedina strana koja pobjeđuje u toj “igri”.

U kupnju idite sami

Kad idemo u kupnju s prijateljima, uglavnom potrošimo više novca. Posjetimo više mjesta nego što bismo to napravili da smo krenuli sami, a kad probamo odjeću oni nas uglavnom ohrabruju da je kupimo. Naše opće raspoloženje uvijek je bolje kada idemo u kupnju s prijateljima pa zato i želimo više potrošiti.

Trik je jednostavan: kada želite provesti vrijeme s prijateljima prošetajte zajedno parkom. Kupnja nikad ne bi trebala služiti za zabavu, nego je treba shvatiti kao ozbiljan zadatak.

Riješite se negativnih misli o novcu

Usprkos vjerovanju mnogih, naše ideje i misli imaju veliku snagu. Kad programirate sebe da mislite da je nemoguće zaraditi puno novca, nećete puno postići.

Ako ne vjerujete da možete postati uspješni, brzo ćete se umoriti od onoga što radite i mislit ćete da je sve to besmisleno, da ne postižete ništa, dokazujući sebi da ste bili u pravu. Kao eksperiment, pokušajte promijeniti negativne misli o novcu i živite tako mjesec dana. Iznenadit ćete se rezultatima.

Foto: Katie Harp / Unsplash

IZVOR: INDEX.HR