ŽELITE LI UPISATI dijete u vrtić, ovo su stvari koje morate znati

by | 17 siječnja, 2020

Vrtić je okruženje u kojem vaše dijete provodi kvalitetno vrijeme s drugom djecom i socijalizira se. Prije nego što upišete dijete u vrtić, dobro se raspitajte je li to pravi izbor za vas.

Ako vam je prvi put da vodite dijete u vrtić, to može biti vrlo emotivno iskustvo. Kako biste se manje brinuli za svoje dijete i njegov boravak u vrtiću, napišite na papir sva pitanja koja imate i postavite ih odgajateljici. Nemojte se sramiti, istraživanjem možete otkloniti sve sumnje i strahove, pa samim time osigurati svom djetetu najbolje iskustvo u vrtiću.

Romper je izdvojio sedam pitanja koja bi roditelji trebali postaviti odgajateljici prije polaska djeteta u vrtić.

1. Pristup odgojitelja

Vi najbolje poznajete svoje dijete i zato samo vi možete odlučiti kakav pristup mu je potreban. Postoje odgojitelji koji imaju strog pristup, ali i oni koji su blagi. Pitajte ih možete li ući u sobu, pratite njihovu interakciju s djecom i odlučite koji je pristup najbolji za vaše dijete.

2. Kako se informacije prenose roditeljima

Komunikacija bi trebala slobodno teći na relaciji odgojitelj – roditelj i obrnuto. Razmjena informacija može biti jednostavna obavijest roditeljima o tome kako je protekao dan u vrtiću, do ozbiljnijih poruka poput bihevioralnih problema. Pitajte koje kanale komunikacije vrtić koristi, je li u pitanju e-mail, poruka u ruksaku djeteta ili brza poruka sa slikom vašeg djeteta iz vrtića. Metoda komunikacije nije toliko važna sve dok znate da je vaše dijete dobro na dnevnoj razini.

3. Kvalifikacije odgojitelja

Vrtić nije mjesto u kojem se vaša djeca samo redovito hrane i presvlače. Vaše dijete treba učiti nove stvari dok boravi tamo. Ovisno o tome koliko vaše dijete ima godina, trebalo bi naučiti dijeliti, igrati se s drugom djecom, crtati i pisati. Trebali biste znati kvalifikacije osobe koja provodi vrijeme s vašim djetetom. Naglasak stavite na kvalifikacije koje se tiču razvoja djeteta.

4. Koliko odgojitelja je potrebno za jednu grupu djece u vrtiću

Naravno da želite da vaše dijete ima puno prijatelja s kojima će se igrati, ali također želite odgojitelja koji će se moći podjednako brinuti o cijeloj grupi djece. Broj djece u grupi kao i broj odgojitelja razlikuje se od zemlje do zemlje, ali je opće prihvaćeno da grupu od šestero do desetero djece vodi jedan odgojitelj. Ovo pravilo ne vrijedi za odgojitelje koji vode brigu o malim bebama. U tom slučaju bi jedan odgojitelj trebao čuvati najviše tri bebe. Raspitajte se koliko koja grupa ima djece i odlučite koja je najbolja za vaše dijete.

5. Koji program vrtić provodi

Većina vrtića prati određeni plan rada koji je lako dostupan roditeljima. Kad odlučite posjetiti ustanovu, pitajte ih koji program obrazovanja provode i što možete očekivati na dnevnoj, a što na mjesečnoj razini. Tako ćete znati što vaše dijete radi i moći ćete s njim pričati o tome na putu do kuće.

6. Koliko je vrtić siguran i koja je procedura u hitnim slučajevima

Saznanje da je vaše dijete sigurno dok je u vrtiću je veoma važno svim roditeljima. U većini vrtića se nakon primanja djece zaključavaju glavna ulazna vrata. Jako je važno da se roditelji informiraju o tome jesu li zaključana i ostala vrata u ustanovi, kao i ima li vrtić nadzor.

Kada se sretnete s odgojiteljem, pitajte nju ili njega kakva je procedura izlaska u hitnim slučajevima. Pitajte ih i vježbaju li izlazak u hitnim slučajevima kako bi se uvjerili da ako dođe do katastrofe, oni mogu i znaju sigurno izaći.

7. Kako se hrana priprema i poslužuje

Vaše dijete će imati nekoliko obroka tijekom dnevnog boravka u vrtiću, pa je jedino logično znati kako se ta hrana priprema i kako se djeci poslužuje. Pitajte odgojitelja možete li vidjeti kuhinju, brinu li se kuharice o tome da djeca s određenim ograničenjima u prehrani dobiju obrok koji je hranljiv kao i obroci ostale djece. U većini vrtića stoji jelovnik, dnevni, tjedni ili mjesečni i tu se možete informirati o tome što vaše dijete jede dok je u vrtiću i je li to dobro za njega.

IZVOR: INDEX.HR