Želite li ovu biljku koja donosi financijsku sreću i novac?

by | 9 rujna, 2021
Pilea peperomioides, kineski dolar

U potrazi za malim, zelenim, čudesnim biljkama teško je izdvojiti samo jednu koju ćete voljeti. Jer sve su naprosto predivne i svaka je savršena na svoj način, pa vjerujemo da nije lako odlučiti koju smjestiti u svoj dom.

Međutim, Pilea peperomioides je zimzelena biljka, nazvana još Kineski dolar jer se vjeruje da donosi financijsku sreću pa je sâm taj razlog dovoljan da je uvrstite u kutak vašeg životnog prostora. Podrijetlom iz Južne Kine i specifičnog izgleda, ova sobna biljka ima divne okrugle listove u svijetlozelenoj boji, rekli bismo specifične – pa upravo i odatle njezin naziv. A zanimljiva je i priča o tome kako je norveški misionar Agnar Espegreen donio sadnice ove biljke iz Kine u Norvešku i time pomogao da se ona i ovdje uzgaja te proširi po cijeloj Europi. Po tome se još naziva i biljka misionara ili medaljon.

Kako se brinuti o Pilea peperomioides?

Kineski dolar je vrsta “polusukulenta” i raste jako sporo. Vrlo je otporna i najviše može narasti do 30 centimenara. Prečesto zalijevanje nije potrebno jer tako biljka može uvenuti, pa obavezno pripazite da zemlja bude skroz suha prije ponovnog zalijevanja. Držite je na južnoj, zapadnoj ili istočnoj strani kako bi imala dovoljno svjetlosti i sunca. A ako poželite dragoj osobi pokloniti ovu biljku (za sreću u financijama), tada samo odvojite male Pileice od matične biljke i presadite u posebnu teglicu te dobro zalijte.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Two Plant Mamas (@two.plant.mamas)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Juliana Fischer (@juicyjulezhh)

 

FOTO: Instagram

Naslovna: @pilea.lovers