Želite li ojačati imunitet, krenite u saune

by | 31 listopada, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Promjene u vremenskim prilikama donijele su većini zdravstvene tegobe jer se organizam nije prilagodio i imunitet je oslabio, pa virusi nemilosrdno napadaju. Hrana bogata vitaminima i napici mogu pomoći, ali sad je i pravi trenutak za saunu i parnu kupelj.

Na visokim temperaturama pojačava se cirkulacija krvi, vlažan zrak otvara pore i čisti kožu, izvlače se toksini iz organizma i izbacuju putem znoja. Također, sauna oslobađa napetosti koja je čest uzročnik pada imuniteta, opušta mišiće i doslovno inhalira dišne organe. Udisanje zagrijanog zraka potiče proizvodnju imunoglobulina, koji brani organizam od bolesti.

Dovoljno je provesti u sauni ili parnoj kupelji 10 minuta i za to vrijeme izgubit ćete do pola litra tekućine i to iz vezivnog tkiva, što osobito doprinosi smanjenju masnih naslaga i celulita. Tjelesna temperatura poslije saune viša je za jedan stupanj, a temperatura kože i do 10. Razlika između klasične saune i parne kupelji je u temperaturi i vlažnosti zraka, pa ste tako u sauni na najvišoj klupi izloženi vrućini od 70 do 90 stupnjeva uz malu vlažnost od oko 5 posto.

Na srednjoj razini temperatura je između 60 i 70 stupnjeva, uz vlažnost od 10 do 20 posto, a na najnižoj 40 do 60 stupnjeva, uz vlažnost 20 do 40. Parne kupelji vlažne su 100 posto, dok je temperatura najčešće namještena na 40 do 50 stupnjeva. Zbog velike vrućine, niti sauna niti parna kupelj ne preporučuju se srčanim bolesnicima, a starije osobe morale bi se posavjetovati s liječnikom.