Zelena dijeta za tanak struk

by | 14 lipnja, 2013

Iako niste vegetarijanac, neka načela laktovegetarijanske prehrane u jelovniku imat će pozitivan učinak ne samo na kilograme, već i na zdravlje. Zelena dijeta bogata je dijetalnim vlaknima, koja ubrzavaju probavu i dodatno reguliraju kolesterol.

Najvažnije namirnice takozvane zelene dijete su povrće, voće, žitarice, krumpir, nemasni sir i mlijeko. Mahunarke poput graha, graška, leće i soje rijetko se konzumiraju, a tijekom perioda dijete meso, jaja i riba su zabranjeni. Ovo je i velika mana dijete, jer smanjen unos proteina može imati negativne posljedice po zdravlje.

Doručak: Dan se najbolje započinje voćem, odnosno svježe ocijeđenim sokom ili voćnom salatom. Voćna salata je odličan izbor i za međuobrok, a do podneva ne trebate unositu druge vrste hrane.

Trudite se tijekom dijete jesti dovoljno žitarica, posebno ječam, proso, kukuruz i heljdu. Žitarice nam donose najviše energije u ovoj dijeti, kao i krumpir, koji je poželjan. Krumpir se uvijek jede kuhan, kao salata ili varivo.

Ručak: Glavni obrok u danu najbolje je započeti sokom od svježeg povrća. Uz ručak treba poslužiti krumpir ili neke žitarice. Za pripremu koristite samo vodu, dakle bez ulja ili bilo kakvih drugih masnoća. Svaki dan uz ručak poslužite salatu od raznovrsnog povrća – krastavci, kupus, zelena salata, mrkva, rajčica, rikola.

Večera: Započinje se također povrćem, dobar izbor je sok od svježeg povrća.

Obavezno je da svaki dan jedete dosta svježeg voća. Najviše se preporučuju maline, kupine, borovnice, ribiz, trešnje, višnje, jabuke, kruške, marelice, lubenice, dinje, ananas, naranče, limun, mandarine, kivi i grožđe. Voće treba jesti svježe, ili kao iscijeđeni sok, ali bez dodatka šećera. Najbolje je jesti sezonsko voće i ono iz podneblja, ali se može dodati i egzotično. Banane treba jesti umjereno, jer su kalorične i sadrže dosta ugljikohidrata.
Voće se jede kao samostalan obrok, ali između voća i drugog obroka treba proći bar pola sata. Isto vrijedi i za mlijeko i mliječne proizvode, koje ne treba jesti u sklopu drugog obroka.

PRIMJER JELOVNIKA

Natašte: jedna čaša svježe iscijeđenog voćnog soka

Doručak: voćna salata s pola žličice meda

Ručak: jedna čaša soka od rajčica, krem juha od mrkve s komadima tikvice i integralnom rižom, kriška tosta s namazom od svježeg sira, salata od svježeg kupusa

Međuobrok: jedan jogurt

Večera: jedna čaša soka od mrkve, šopska salata.

Izvor: novosti.rs