Zdravom hranom smanjite tegobe u menopauzi

by | 24 svibnja, 2014

Mnoge žene u menopauzi pate od popratnih simptoma kao što su navale ili takozvani valunzi vrućine, ali ove namirnice ne samo što će ublažiti te pojave, već će učiniti i da se osjećate snažno i relaksirano.

zdrava-hrana

Poznato je da se gotovo dvije trećine žena u menopauzi bori s iznenadnim naletima vrućine koje prati crvenilo u licu i znojenje. Nije rijetko da neke žene pate i od nesanice, a jako začinjena hrana, kava i aklohol samo dodatno pojačavaju ove simptome. Evo koje će vam namirnice ublažiti neželjene pojave i učiniti da taj period što lakše prebrodite.

Paprike

Bogate vitaminom C koji jača imunitet, paprike djeluju protiv upala, ali i pomažu u stabilizaciji hormona čija se ravnoteža u menopauzi stalno mijenja. Dobre su i za smanjenje razine šećera u krvi, što isto tako utječe na smanjenje naleta vrućine.

Soja

Obiluje fitoestrogenima, biljnim kemikalijama koje imaju vrlo sličnu strukturu ženskom spolnom hormonu, estrogenu. Fitoestrogeni stvaraju privid i varaju tijelo, pa se čini kao da u organizmu ima više estrogena nego što ga zaista ima, zbog čega se smanjuju neželjeni simptomi menopauze.

Jagode

Poput paprika, i jagode su prepune vitamina C, ali i fitoestrogena. Preporuka je da jedete dvije do tri porcije jagoda na dan ukoliko se želite riješiti naleta vrućine.

Češnjak

U narodu poznat još i kao prirodni antibiotik, češnjak je baš kao i soja i jagode bogat fitoestrogenima koji pomažu da se organizam na najbolji način izbori sa svim problemima koje menopauza nosi.

Zelena salata

Bogata željezom, folnom kiselinom i kalcijem, zelena salata je odličan dodatak prehrani u menopauzi zato što utječe na razinu šećera u krvi. Stabilna razina šećera znači i stabilnu razinu estrogena, čime se smanjuje rizik od naleta vrućine.

Gljive

Obiluju selenom, koji je bitan, jer ukoliko postoji deficit, organizam je skloniji raznim oblicima karcinoma, ali i stresu koji svakako loše utječe na nas, a posebno u tom osjetljivom periodu za svaku ženu.

Izvor: superzena.rs