Zbog ove benigne pogreške itekako riskirate trovanje hranom

by | 6 listopada, 2019

Stručnjaci su pojasnili da nije pretjerano poznato kako sladoled može biti uzrok trovanja hranom, baš kao i nedovoljno termički obrađeno meso.

Amreen Bashir sa Sveučilišta Aston za theconversation.com otkrila je koje su potencijalne opasnosti. Kako kaže, otprilike milijun ljudi samo u Velikoj Britaniji godišnje se otruje hranom, a posebno je riskantno doba godine u kojem vladaju više temperature.

“U Kansasu je 2015. troje ljudi hospitalizirano, a troje je umrlo nakon što su pojeli sladoled kontaminiran listerijom”, izjavila je Bashir.

Pojasnila je da je najučestalija pogreška koju ljudi čine ponovno zamrzavanje sladoleda nakon što se već počeo topiti.

“Opasno je i ako kupite sladoled koji je bio otopljen pa se ponovno smrznuo. To se često događa kad je izvađen iz zamrzivača, ostavljen na sobnoj temperaturi pa vraćen. Sladoled se na sobnoj temperaturi topi, a zbog mlijeka i šećera je mamac za razvoj listerije”, pojašnjava.

Druga opasna pogreška je jedenje sladoleda iz posude žlicom.

“Prljava žlica je također poziv bakterijama, a trebaju biti oprezni svi oni koji pokušavaju sami napraviti sladoled. Mnogi takvi recepti sadrže jaja, a ona mogu dovesti do trovanja salmonelom”, upozorila je Bashir.

Njezina preporuka je da sladoled pripremate pasteriziranim mlijekom i budete oprezni ako se njime odlučite zasladiti.

Foto: Krisztina Papp / Unsplash

IZVOR: INDEX.HR