ZBOG GENA se rađa suosjećajnost

by | 8 lipnja, 2018
FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Empatija je izuzetno važna u međuljudskim odnostima – ta sposobnost poistovjećivanja s drugom osobom, njezinim stanjima i osjećajima rezultat je našeg iskustva i odgoja, no u određenoj mjeri na njezin razvoj utječu i geni, pokazalo je istraživanje britanskih i francuskih znanstvenika.

Otkriće je korak naprijed u razumijevanju autizma. Osobe koje boluju od ove bolesti, među ostalim, imaju poteškoća u izražavanju svojih osjećaja, želja, potreba, sposobnosti i problema s kojima se svakodnevno bore, a to se odražava na njihovo ponašanje.

Najveću genetsku studiju o empatiji, u kojoj je sudjelovalo više od 46.000 osoba, organizirala je kalifornijska biotehnološka tvrtka “23andMe” koja privlači klijente kako bi uz pomoć genetskih testova istražili svoje podrijetlo, ali i sklo­nost pre­ma ra­zli­či­tim bo­le­sti­ma.

U studiji su sudjelovali i znanstvenici s Pasteurova instituta, a rezultate su objavili u časopisu “Translational Psychiatry’.

Nema objektivnog mjerila za empatiju, no znanstvenici su studiju bazirali na rezultatima “kvocjenta empatije”. On je rezultat rješavanja upitnika što ga je 2004. izradilo Sveučilište u Cambridgeu.

Znanstvenici su proučili rezultate upitnika i genome spomenutih 46.000 osoba, analiziravši ih na temelju uzorka sline. Zaključili su da se “empatija djelomično nasljeđuje putem gena”.

“Najmanje desetina varijacije gena povezuje se s genetskim faktorima”, rezimirali su u priopćenju Instituta Pasteur. U njemu stoji i da su genetske varijacije koje smanjuju empatičnost povezane s povećanim rizikom od razvoja ekstremne introvertiranosti.

“Istodobno je novo istraživanje potvrdilo podatak po kojemu žene u prosjeku pokazuju više empatije od muškaraca. No ta razlika ne ovisi o našem DNK-u, nego o utjecaju hormona i socijalizacije”, stoji u priopćenju Cambridgea.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR