Zbog čega treba doručkovati žitarice?

by | 25 ožujka, 2015

Sigurno ste već puno puta čuli da su žitarice najbolji doručak. Ako ne znate zbog čega su žitarice toliko dobre, pročitajte neke od činjenica o ovoj vrsti zdrave hrane.

ishrana1

Žitarice su prepune nutritivnih tvari koje nas pune energijom i hrane naše tijelo vlaknima. Istraživanja su pokazala da osobe koje za doručak jedu žitarice u prosjeku imaju manje kilograma od onih koji doručkuju kobasice, jaja, kruh i ostalo.

Mješavine žitarica uglavnom se sastoje od pšeničnih, zobenih i kukuruznih pahuljica, a ponekad im se dodaju i ječmene pahuljice, rižine i one od heljde. Uz ove pahuljice uglavnom idu i orašasti plodovi, med, suho voće, čokolada ili začini. Najčešće ih konzumiramo s jogurtom, mlijekom ili voćnim sokovima.

Visok udio u žitaricama čine prehrambena vlakna. Također, one su bogate prirodnim vitaminima, imaju malo masnoća, a sadrže i složene ugljikohidrate koji ih čine idealnim doručkom za sve one koji već od ranog jutra naporno rade. Nakon konzumiranja žitarica, razina šećera u krvi se polako povećava, a to znači da ćemo duže biti siti.

Brojni znanstvenici, koji su istraživali kako naše tijelo reagira na žitarice za doručak, otkrili su da osobe koje ih redovito jedu općenito imaju niži indeks tjelesne mase i manje problema s viškom kilograma. Također, utvrđeno je i da žitarice dobro utječu na srčanožilne bolesti i da se njihovom konzumacijom smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.

Dnevno je potrebno pojesti 30 g žitarica, to je preporučena mjera. Uz njih možete jesti i nemasni sir, koji će vam dodatno pomoći da duže budete siti.

Kada odete u nabavku žitarica, pažljivo pročitajte što piše na deklaraciji i izaberite one koje imaju najmanji udio šećera i ostalih nepotrebnih dodataka. Ako vam porcija žitarica nije dovoljno slatka, nemojte dodavati šećer. Žličica meda je bolje i zdravije rješenje.

Žitarice pozitivno utječu na probavni sustav zbog velikog broja vlakana, reguliraju razinu šećera u organizmu, a čak mogu pomoći i spriječiti razvijanje raka debelog crijeva.

Izvor: Life Content
Foto: Thinkstock