Zaustavite kašalj ljekovitim biljem

by | 12 veljače, 2013

Kašalj je jedan od najčešćih razloga zbog kojih se pacijenti obraćaju liječniku ili ljekarniku. Uobičajen je simptom prehlade i gripe, ali može biti izazvan i drugim faktorima. Jedno je za kašalj uvijek točno – ometa svakodnevicu pacijenta i negativno utječe na kvalitetu života.

Kašalj je obrambena reakcija organizma i predstavlja naglo izbacivanje zraka iz pluća, uglavnom u cilju čišćenja dišnih putova od nakupljenog sekreta ili stranih čestica. Može biti voljni, ali najčešće je refleksni, i nastaje kao odgovor organizma na stimulaciju receptora za kašalj u dišnim putovima.

Osim što je važan zaštitni refleks, kašalj je i simptom gotovo svih respiratornih bolesti, kao i nekih drugih poremećaja u organizmu. Postoji više vrsta kašlja, od kojih su najčešće produktivni, odnosno vlažni, i neproduktivni, odnosno suhi.

Produktivni kašalj

Glavna karakteristika produktivnog kašlja je da se u dišnim putovima nakuplja velika količina sekreta koja se mora izbaciti kako bi se dišni putovi očistili. Zato nije ispravno kočiti refleks kašlja u ovom slučaju, već treba olakšati iskašljavanje, što se može postići najprije razmekšavanjem gustog bronhijalnog sekreta i širenjem dišnih putova.

Iako postoje mnogi sintetski lijekovi koji se koriste za smanjenje kašlja, uvijek treba prednost dati kvalitetnom proizvodu na biljnoj bazi, jer kod njih nema neželjenih nuspojava koje mogu imati sintetski lijekovi. Timijan se često koristi kao biljno sredstvo za rješenje ovog problema. Različitim istraživanjima je za aktivne sastojke timijana dokazano da razmekšavaju gust bronhijalni sekret i šire dišne putove jednako učinkovito kao sintetski lijekovi. Uz to, eterična ulja timijana su i odličan antiseptik, što dodatno pomaže rješenju problema kašlja koji je posljedica prehlade ili gripe.

Neproduktivni kašalj

Neproduktivni, suhi kašalj je posljedica nadražaja receptora za kašalj dišnih putova, pri čemu se javlja refleks kašlja a nema sekreta koji treba izbaciti. Ovaj kašalj treba zakočiti smirivanjem nadraženih sluznica. I za ovaj tip kašlja postoje biljni lijekovi jednako učinkoviti kao sintetski, a bez neželjenih učinaka. Bijeli sljez sadrži sluz koja oblaže upaljenu sluznicu i tako smiruje iritaciju koja izaziva kašalj, a novijim istraživanjima je utvrđeno i da intenzivno stimulira rast epitelnih stanica sluznice i pomaže njezinu regeneraciju.

Izvor: Blic žena