Zašto vašim biljkama listovi žute i kako riješiti problem?

by | 27 srpnja, 2020

Presretni ste jer ste napokon uredili svoj dom onako kako ste željeli, udomili ste biljke i podarili im novi život, ali nakon nekog vremena, listovi su im počeli žutjeti.

Ti žuti listovi rezultat su kloroze – stanja u kojem lišće ne proizvodi dovoljno klorofila kako bi producirao svoju prirodnu zelenu boju. Oni, nažalost iz žutog ne mogu postati ponovno zeleni, nego ih morate odstraniti, ali nemojte očajavati. Tu I tamo pokoji žuti list posve je normalan, ali ako ih primijetite češće, mogu biti znak puno većeg problema. U nastavku vam donosimo pet mogućih uzroka i što učiniti po pitanju svakog.

Ne dobiva dovoljno vode
Jedan od prvih i najočitijih znakova je da vaša biljka dobiva premalo ili previše vode. Biljka će vam reći da je žedna svojim mekim listovima, smeđim mrljama ili žutim lišćem koje se pojavljuje.

Rješenje:
Kako bi provjerili ima li vaša biljka dovoljno vode, provjerite koliko je suha zemlja. Gurnite prst uz rub teglice i provjerite do kuda suhoća zemlje dolazi – ako je kompletno suha, biljka vam je žedna, a ako je vlažna, nemojte ju dodatno zalijevati.

Dobiva previše vode
Kao što smo i prethodno spomenuli, biljka vam može početi trunuti ako dobiva previše vode. Može se početi skupljati i plijesan koja voli nastajati na vlažnim područjima, koju je teško riješiti.

Rješenje:
Puno je teže ispraviti prekomjerno zalijevanje nego suhoću biljke. Prije svega, pobrinite se da teglica u kojoj se biljka nalazi ima rupice kroz koje može puštati vodu jer je protočnost vode najbolja opcija za očuvanje života biljke. Izvadite biljku i provjerite joj korijen – ako je taman i potpuno mokar, teško da ćete više išta moći napraviti.

Previše svjetla
Previše svjetla može uzrokovati klorozu i oštetiti listove, pogotovo ako vaša biljka preferira sjenu i tamnije uvjete. Osim žutih listova, oni će biti suhi, a također možete uočiti i smeđe mrlje.

Rješenje:
Ako se biljka nalazi na direktnom sunčevom svjetlu, pomaknite je u sjenu kako bi dobila što manje direktnog svjetla.

Nagla promjena temperature
Suho, vlažno, hladno ili vruće, promjena temperature može narušiti prirodnu fotosintezu i rast biljke, pogotovo ako je riječ o unutarnjim biljkama. Njezini će listovi u takvim uvjetima vrlo brzo izgledati poput onih u kojima ne zalijevate biljku dovoljno.

Rješenje:
Ako sumnjate na ovaj razlog, maknite biljku od klima uređaja, propuha i bilo kakvih vrata koje vode na terase i balkone. Optimalna temperatura najbolja za biljke trebala bi biti oko 25 stupnjeva.

Nedostaje joj hranjivih tvari
Kako bi biljka proizvodila klorofil, treba imati dovoljnu količinu nutrijenata (željeza i mangana) u zemlji kako lišće ne bi požutilo. Obično možete procijeniti da je riječ o ovom problemu po žutim listovima i rapidnom opadanju istih.

Rješenje:
Koristite fertilizatore jednom mjesečno kako biste bili sigurni da vam biljke dobivaju sve hranjive tvari koje su im potrebne.